Video

Bitcoinfabriek op illegale stroom gevonden in Rijen, man aangehouden

14 maart 2018 om 11:33
nl
In een bedrijfspand aan de Kempenbaan in Rijen is een bitcoinfabriek aangetroffen. Tientallen computers waren bezig met het maken (minen) van cryptomunten. De stroom daarvoor werd illegaal afgetapt. De huurder van het pand is aangehouden. Het gaat om een 37-jarige Tilburger.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

De politie kwam de 'fabriek' op het spoor vanwege het hoge stroomverbruik. De politie onderzoekt nog of er meer strafbare feiten zijn gepleegd. Het 'minen' van cryptomunten is namelijk niet illegaal. Het hebben van een bitcoinfabriek evenmin.

Wachten op privacy instellingen...

Minen

Het ‘minen’ of delven van digitale munten doe je met een of meerdere computers. Die computers leveren rekenkracht. Ze dragen bij aan een groot netwerk en lossen met de rekenkracht ingewikkelde rekensommen op. De deelnemer die zo’n puzzel oplost krijgt in ruil daarvoor digitale munten. 

Iedereen met een internetverbinding en een geschikte computer kan eraan deelnemen. Hoe meer computers je inzet, hoe meer rekenkracht je kan leveren. Dat kost dus veel stroom en het aftappen daarvan is illegaal. 

In het geval van Rijen was er volgens de politie, vanwege de illegale stroomaftakking, een 'zeer groot risico' op brandgevaar. Alle apparatuur wordt in beslag genomen voor onderzoek. Ook de auto van de verdachte is in beslag genomen. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.