Ontvoerde makelaar werd gedumpt in Drunen, celstraffen geëist tegen verdachten

14 maart 2018 om 21:35
nl
Justitie heeft celstraffen van achttien maanden tot zes jaar geëist in de zaak rond een ontvoerde makelaar in het Gelderse Nunspeet. Zes mannen en een vrouw staan terecht. Twee verdachten komen uit Tilburg en Breda, de vrouw komt uit Oss.
Profielfoto van Suzanne Lesquillier
Geschreven door
Suzanne Lesquillier

De zes worden ervan verdacht dat zij eind 2016 een 53-jarige man in Nunspeet hebben ontvoerd en gegijzeld. Na afloop is geprobeerd de man af te persen. De ontvoering gebeurde op 2 december 2016. Van het slachtoffer is bekend dat hij contacten heeft met mensen uit de onderwereld.

Klaarlichte dag
De gebeurtenis haalde die dag het landelijke nieuws, omdat iemand de ontvoering filmde en op internet plaatste. Het slachtoffer werd op klaarlichte dag van de weg gereden en vervolgens meegenomen in een busje door gemaskerde, gewapende mensen die zich voordeden als het arrestatieteam van de politie.

Dood bedreigd

Het slachtoffer werd geboeid en geblinddoekt afgevoerd naar een loods, waarschijnlijk in Brabant of België. Daar werd hij vastgehouden, ingetapet, omwikkeld met folie en besprenkeld met vloeistof, alsof hij in brand gestoken zou worden. De man werd ook met de dood bedreigd en kreeg een wapen op zijn hoofd. De ontvoerders eisten een flink geldbedrag en drugs en lieten het slachtoffer geblinddoekt achter in Drunen. Later werd de man opnieuw afgeperst via brieven. 

Goed voorbereid

Volgens justitie is de gijzeling goed voorbereid: er werden meerdere auto’s en kentekenplaten gestolen om te gebruiken. Justitie acht vier verdachten betrokken bij poging tot afpersing. Van twee van de vier vindt de officier het bewezen dat ze betrokken waren bij de gijzeling. Bij een vijfde verdachte is er alleen bewijs voor het bezitten van een vuurwapen. 

De behandeling van de zaak gaat vrijdag verder. Een 31-jarige man uit Tilburg moet zich volgende week woensdag nog voor de rechter verantwoorden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.