‘Niemand mocht weten wat hier gebeurde’, Yvonne en Rina over de geheimen van Fort Altena

15 maart 2018 om 19:58
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Fort Altena: Lubbers en Prins Bernhard kwamen hier over de vloer
1/2 ‘Niemand mocht weten wat hier gebeurde’, afscheid van een mysterieus horecabedrijf
“Lubbers kwam hier over de vloer samen met Prins Bernhard”, vertelt Yvonne Pit van Fort Altena die woensdag net als collega Rina Nieuwehuizen afscheid nam van het voormalige militaire fort. Twintig jaar geleden klopten ze aan bij het Ministerie van Defensie, met de vraag of ze een koffietentje mochten beginnen in het verlaten, vervallen fort. Anno 2018 is het een bloeiend horecabedrijf, dat de dames overdoen aan een nieuwe exploitant. Een bedrijf met een geheimzinnig verhaal!
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Waarom Yvonne en Rina stoppen is kort en bondig samen te vatten. Ze lopen tegen de zestig en hikken aan tegen een nieuwe ingrijpende restauratie van het fort. “We gaan hier trots en met opgeheven hoofd weg”, zegt Rina. Twintig jaar geleden hadden ze als beginnelingen geen idee wat zich allemaal in het fort had afgespeeld. “Daar wisten we niets van, pas later hebben we al die verhalen gehoord. In het fort is ook een klein museum ingericht over die geheimzinnige periode.”

Geheimen van Fort Altena
Het fort bood jarenlang onderdak aan de geheime verzetsorganisatie GLADIO. Bij een Russische inval zou de Commissie Stiekem de strijd aangaan met de Russen. Verhalen die Rina en Yvonne uit de eerste hand hoorden van direct betrokkenen. “De laatste fortbeheerder vertelde dat Lubbers en Prins Bernhard regelmatig langskwamen. Ze kwamen dan overleggen met manschappen van GLADIO, hoe Nederland zich ondergronds zou verzetten tegen een Russische invasie.”

Het is inmiddels bekend dat de organisatie door heel Nederland geheime wapendepots had aangelegd en opereerde buiten de politiek om.

Vaag en wazig
“Maar ze zijn er altijd wazig en ontwijkend over blijven doen”, vult Rina aan. “We hebben hier weleens gasten van Defensie en tot op de dag van vandaag willen ze er eigenlijk niets over zeggen.” Ook de nieuwe exploitant wist van niets, maar is inmiddels door de afscheid nemende dames wel op de hoogte gesteld. “Heel bijzonder”, is zijn reactie en je ziet hem nadenken hoe het verhaal van GLADIO nog beter in de markt te zetten.”

Wat doet u daar?
In twintig jaar tijd hebben ze veel verhalen gehoord en veel meegemaakt. Yvonne Pit verhaalt tot slot nog over een plaatselijke vogelspotter, die in de bosjes van het fort een bijzonder vogeltje had ontdekt. “De beste man gaat thuis zijn verrekijker halen om het beestje beter te zien. De volgende dag werd hij door de Binnenlandse Veiligheidsdienst opgebeld met de vraag wat hij daar deed.”

De spionnen en soldaten zijn al lang weg, de dames hebben afscheid genomen van 'hun' fort en een nieuwe exploitant gaat aan de slag.

Wachten op privacy instellingen...