Video

'Meerdere jeugdspelers van PSV zijn klaar voor een basisplek'

20 maart 2018 om 13:25
nl
Vier basisspelers van PSV komen uit de eigen jeugd. Maar als het aan hoofd jeugdopleiding Pascal Jansen ligt, worden er dat nog meer. Hij denkt dat een aantal jeugdspelers van PSV klaar is voor een basisplaats in het komende seizoen.
Profielfoto van Twan Spierts
Geschreven door
Twan Spierts

Pascal Jansen is zoals hij zelf zegt ‘een opleider in hart en nieren’. Na jaren als trainer van  de A1 en Jong PSV is hij sinds dit seizoen verantwoordelijk voor de gehele jeugdopleiding van de club. Zijn missie? Zorgen dat binnen twee jaar de helft van de selectie én de helft van het basiselftal bestaat uit zelf opgeleide spelers.

Vaker trainen en hele dag op de club

Om dat te bereiken zet Jansen in op een ‘professioneel klimaat’ binnen de jeugdopleiding. Hij regelde dat er vanaf Onder 13 (D-jeugd) vijf keer per week getraind wordt. En vanaf Onder-15 (C-jeugd) hebben de voetballers iedere dinsdag een profdag. Ze zijn dan de hele dag op de Herdgang. “Ze hebben dan trainingen, workshops en tussen de middag lunchen ze samen”, legt Jansen uit. 

Video: Pascal Jansen over de staat van de jeugdopleiding. Tekst gaat verder onder video.Reputatie veranderd


Jarenlang had PSV de reputatie dat de jeugd weinig kansen kreeg. Maar de afgelopen jaren veranderde dat. Vier vaste basisspelers (Zoet, Hendrix, Brenet, Bergwijn) komen uit de jeugdafdeling en dat geldt ook voor een flink deel van de reservebank. “Bij PSV krijg je kansen. Die kansen moet je pakken”, vat Jansen samen.

Dat de jeugdopleiding van PSV op de goede weg zit, blijkt uit de selecties van de verschillende nationale jeugdelftallen. Maar liefst veertien PSV-spelers zitten momenteel bij Jong Oranje, Onder 20 en Onder 19.

Wachten op privacy instellingen...De keuzes van Cocu
 

Jansen overlegt uiteraard regelmatig met hoofdcoach Phillip Cocu. Bijvoorbeeld over welke talenten uit de PSV-jeugd een kans verdienen om mee te trainen met de selectie. Onder leiding van Cocu werden jeugdspelers als Jorrit Hendrix, Joshua Brenet en Jürgen Locadia de afgelopen jaren vaste basisspelers. Maar Cocu staat ook bekend als een trainer die vasthoudt aan zijn vaste basiselftal. Van de ‘nieuwe’ talenten stonden dit seizoen alleen Kenneth Paal (vier keer) Mauro Junior (vier keer) in de basis. De andere jeugdspelers moeten het doen met invalbeurten.

“Zou ik dat liever anders zien? Van binnen misschien wel, maar aan de andere kant kan ik me ook heel goed verplaatsen in zijn posities en in de keuzes die Phillip maakt”, zegt Pascal Jansen.

Video: Pascal Jansen over de samenwerking met Phillip Cocu. Tekst gaat verder onder de video.Vervangers in huis


De kans is groot dat PSV komende zomer een aantal basisspelers kwijtraakt. De vervangers daarvoor heeft de club zelf al in huis, denkt Jansen. Hij doelt op de ‘jeugdspelers’ die vast meetrainen met het eerste elftal, zoals Pablo Rosario, Armando Obispo, Dante Rigo en Mauro Júnior. ”Ze tonen aan dat ze meekunnen op dat niveau. Het zal moeten blijken als ze straks wekelijks moeten presteren in het Philips Stadion. Ik denk dat er een hoop wel klaar voor zijn en dan zal de praktijk moeten uitwijzen of dat het juiste gevolg met zich meebrengt.”

Maar dat betekent niet dat PSV geen spelers van buitenaf meer probeert te halen. “Dat zal PSV ongetwijfeld ook gaan doen”, zegt Jansen. “Omdat de lat bij ons nou eenmaal hartstikke hoog ligt. We moeten om het kampioenschap spelen. Dat kun je niet alleen met jonge spelers doen. Daar heb je ook wat meer routine en ervaring voor nodig.”

Video: Pascal Jansen over potentiële basisspelers. Tekst gaat verder onder de video.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.