Video

Boeven nemen geldautomaat bij de neus met 'jackpotting'

20 maart 2018 om 19:08
nl
Criminelen hebben met 'jackpotting' een nieuwe methode in huis om geldautomaten te kraken. In de provincie zijn intussen vier pogingen gedaan. Geen een was succesvol, maar volgens deskundigen is het een kwestie van tijd dat het de bankrovers wel lukt.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Tot voor kort was een ramkraak het geijkte middel voor criminelen om een flappentap leeg te roven. Nu lijkt er sprake van een nieuwe rage onder bankrovers: jackpotting.

Boormachine
De boeven maken met een boormachine gaten in de geldautomaat. Zo proberen ze toegang te krijgen tot het mechanisme aan de binnenzijde. Vervolgens wordt de geldautomaat voor de gek gehouden en opgedragen om geld te blijven spuwen, zoals een gok-apparaat doet wanneer iemand de jackpot heeft.

De laatste poging was afgelopen weekeinde. Daar gingen vier mannen los op een pinautomaat bij de Albert Heijn aan de Looiershof in Dongen. Ze sloegen op de vlucht voor de politie. Eerder was onder meer een pinautomaat in Made het doelwit van een mislukte poging.

Verenigde Staten
Jackpotting lijkt te zijn overgewaaid uit de Verenigde Staten waar bankrovers wel met succes pinautomaten wisten te kraken. Maar volgens Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland gaat het in Amerika om lichtere types geldautomaten. Ze staan ook nog eens op minder beveiligde plekken, zoals winkels of
horecapanden.

Boudewijn: "In Nederland zijn de meeste geldautomaten van de bank. Het gaat om de zwaarste types." De geldautomaten zijn bovendien verankerd in een zwaar beveiligde omgeving met bewakingscamera's. Een extra reden volgens Boudewijn waarom tot op heden er nog geen succesvolle jackpotting heeft plaatsgevonden.

Wapenwedloop
Maar Boudewijn sluit niet uit dat het criminelen toch een keertje gaat lukken. "Het is een eindeloze wapenwedloop tussen beveiligers en criminelen. Je kunt de slag winnen maar niet de oorlog. Ze zullen het blijven proberen totdat het een keertje lukt. En dan zullen we nieuwe ,maatregelen moeten nemen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.