GroenLinks wint fors in Helmond en Eindhoven: ‘Helemaal overdonderd’

22 maart 2018 om 01:43
nl
Dat de partij zou winnen werd nog wel verwacht. Maar dat GroenLinks zoveel stemmen zou trekken in Helmond in Eindhoven was een grote verrassing. Zelfs voor de lijsttrekkers. “Ik hoopte op vier zetels, we hebben er zes, dat is echt bizar”, zegt Antoinette Maas, de nummer één in Helmond.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

GroenLinks was de enige van de coalitiepartijen die zetels wist te winnen, van vier naar zeven. Daarmee heeft de partij nu evenveel zetels als de VVD. Lijsttrekker Rik Thijs was geëmotioneerd na het horen van de uitslag. “Ik kan het nog steeds niet geloven. Dit is een historische overwinning voor GroenLinks in Eindhoven.” 

Verdrievoudigd
In Helmond was de stemming niet anders. Daar werden de groenen zelfs de grootste met zes zetels. De partij verdrievoudigde daarmee. Lijsttrekker Maas: “We waren hier niet op voorbereid. Dit is een duidelijke keuze voor een duurzame stad.”

Terwijl GroenLinks in Eindhoven de leiding bij het formeren van een college moet laten aan de VVD, mag Maas de eerste zetten doen in Helmond. “Ik moet nu even alles laten bezinken. Ik denk niet dat iemand hier op was voorbereid." Maar ze verzekert dat haar partij voorbereid de onderhandelingen ingaat. "We gaan hier niet blanco in. We hebben al vier jaar in het college gezeten (Paul Smeulders, wethouder Financiën, Duurzaamheid en Grondzaken)."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.