Video

Basisschool krijgt prijs voor seksuele voorlichting: 'Er gaat wel tien liter water in een condoom!'

23 maart 2018 om 10:36
nl
Niet alleen maar giechelen als het over piemels of vagina's gaat, maar het er serieus over hebben. En laten zien hoe je een condoom gebruikt. Je kan er volgens basisschool Olof Palme in Drunen niet vroeg genoeg mee beginnen. De GGD reikt vrijdag een speciale erkenning aan de school uit om hun seksuele voorlichting te prijzen. "We zijn er supertrots op", zegt lerares Ingeborg Bunnik.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Het is niet vreemd dat de prijs uitgerekend deze week wordt uitgereikt. Het is de week van de lentekriebels waar meer dan 2500 basisscholen in Nederland aan meedoen. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Een belangrijk onderwerp, vindt Bunnik. "Het is goed om er open over te praten. Dan kan je op latere leeftijd betere keuzes maken en goed voor jezelf zorgen."

Seksuele voorlichting in groep 1
Op de school is veel aandacht voor seksuele voorlichting. Dat begint al bij de kleuters in groep 1 met emotionele en sociale voorlichting en gaat door tot en met groep 8. "Soms vinden leraren het spannend om over te praten en leerlingen ook", zegt Bunnik. "Maar het is zo ontzettend leuk om het erover te hebben. Het zijn lessen met een gouden randje."

 

Dat vindt Stijn uit groep 8 ook. Wat hij heeft geleerd? "Hoe de eierstokken werken en dat in de baarmoeder het kindje wordt gemaakt. Ook hebben we een condoom opengemaakt en onder de kraan gehouden. Er ging wel meer dan tien liter water in!"

Niks is gek
Volgens leraar Mart Eekels is het de kunst voor docenten om er vooral luchtig over te doen. "Toen ik net begon als leerkracht was ik wel nerveus. Zo vaak heb je het er niet over. Maar het is heel leuk. Leerlingen mogen elke vraag stellen, niks is gek. Het is eigenlijk een grote liefdesles."

Eekels denkt dat seksuele voorlichting steeds belangrijker wordt. "Je hoeft het woord piemel maar te googelen en de afbeeldingen vliegen je om je oren. Kinderen denken daardoor al veel te weten. Maar als je uitlegt hoe het precies werkt, zijn ze toch verrast. Dan is het een wereld die voor ze opengaat."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.