Liza (82) ziet familie uit Nieuw-Zeeland op tv: 'Ik zou er zo graag weer een keer heen gaan'

23 maart 2018 om 23:08
Martien en Liza Brandts kijken samen naar de tv
Martien en Liza Brandts kijken samen naar de tv
"Als ik dat zo zie, dan wil ik er meteen weer heen.” Liza Brandts (82) uit Milheeze heeft net samen met haar man gekeken naar het televisieprogramma Vaarwel Nederland. Het onderwerp van deze aflevering was Berta Welten. De nicht van Liza emigreerde in 1948 vanuit op 13-jarige leeftijd van Deurne naar Nieuw-Zeeland.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door

Liza en haar man Martien (87) hebben hun Nieuw-Zeelandse nichtje al een paar keer bezocht, maar de laatste keer was acht jaar geleden. Haar nog eens bezoeken zit er niet meer in. “We zijn nu te oud”, zegt Liza. Daarom keken ze ook erg uit naar deze aflevering.

Emigreren
Berta was 13 jaar oud toen ze met haar ouders in 1948 in Rotterdam op de boot stapte. De familie Van den Heuvel, bestaande uit vader, moeder en twaalf kinderen behoorde tot de eerste groep naoorlogse emigranten naar Nieuw-Zeeland. Een grote groep mensen uit Deurne vertrok naar andere kant van de wereld en gingen daar weer bij elkaar wonen.

Liza weet nog precies hoe het vetrek van haar tante toen ging en ze was er niet blij mee. "Mijn moeder is heel vroeg overleden, dat was in datzelfde jaar. Ze kwamen toen vaak bij ons en daarom vonden wij dat niet leuk."

Tekst gaat door onder de video.

Wachten op privacy instellingen...


En ook de reden om te vertrekken was verdrietig. “Ze hebben een kind verloren”, vertelt Liza met tranen in haar ogen. “Een van hen heeft met een achtergebleven granaat gespeeld en die is ontploft. De zus van mijn moeder wilde niet dat een van haar kinderen nog in militaire dienst zou gaan. Dat is de reden dat ze vertrokken."

Tekst gaat door onder de video.

Wachten op privacy instellingen...


Martien en Liza keken vrijdagavond samen naar de aflevering, gemaakt door Omroep Max. Veel plekken en Deurnse mensen herkennen ze. Martien: "Ik vond het mooi, maar wel jammer dat we niet echt  boerenbedrijf hebben gezien waar ze hebben gewerkt." Liza: "Ik vond het ontzettend interessant om ze zo weer eens te zien. Ik zou er echt heel graag weer een keer naar toe gaan."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...