Worden alle stemmen in Eindhoven opnieuw geteld? Het besluit valt dinsdag - Omroep Brabant

Worden alle stemmen in Eindhoven opnieuw geteld? Het besluit valt dinsdag

24 maart 2018 om 14:15
nl
Worden alle stembussen in Eindhoven nog een keer op zijn kop gezet om de uitgebrachte stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen nóg een keer te tellen? De huidige gemeenteraad beslist dat dinsdag. Komt er witte rook, dan worden donderdag de stemmen opnieuw geteld.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Het verzoek om de stemmen te hertellen komt van Patrick van der Voort, fractievoorzitter van de Brede Beweging Linksom (BBL). Zijn partij sleepte bij de bekendmaking van de voorlopige uitslag afgelopen woensdag één zetel in de wacht. Althans, zo leek het. 

Een dag later bleek bij de restzetelverdeling dat de BBL de zetel moest inleveren aan het CDA. Het verschil was minimaal, minder dan één stem. Dus vroeg Van der Voort om een hertelling. 

Afgewezen
Het bezwaar van Van der Voort werd bij de vaststelling van de definitieve uitslag afgewezen, omdat het niet om een grote onrechtmatigheid ging. Tegen het besluit van het Centraal Stembureau is geen beroep mogelijk. Een verzoek om hertelling aan de zittende gemeenteraad is wel mogelijk. De zittende gemeenteraad keurt dan, na de hertelling,  de verkiezingsuitslag goed. 

Burgemeester John Jorritsma peilde al de meningen over de hertelling bij de fractievoorzitters en besloot al voorbereidingen te treffen voor een hertelling. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.