Legionella gevonden in waterzuiveringsinstallatie Rendac in Son

26 maart 2018 om 14:45
nl
In de waterzuiveringsinstallatie van destructiebedrijf Rendac in Son is halverwege maart de legionellabacterie aangetroffen. Dat meldt de GGD Brabant-Zuidoost maandag. Het is de tweede keer in korte tijd dat de afvalwaterzuivering van een bedrijf in de vleesindustrie wordt aangewezen als de bron voor legionellabesmettingen.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

De GGD Brabant-Zuidoost zegt dat in de regio Eindhoven en Son al jaren meer legionellabesmettingen voorkomen dan normaal. 

Een verklaring werd niet gevonden tot de bacterie eind vorig jaar bij de bedrijfsafvalwaterzuivering van vleesverwerker VION in Boxtel werd ontdekt. Het was destijds voor het eerst dat een afvalwaterzuivering als bron voor legionellabesmettingen werd aangewezen.

Een controle bij vergelijkbare waterzuiveringsinstallaties leidde de GGD Brabant-Zuidoost naar Rendac. Arts infectieziektebestrijding Ronald ter Schegget zegt dat beide bedrijven met de dezelfde soort biologische zuivering werken. Van zeker acht legionellabesmettingen is de kans groot dat Rendac de bron is geweest.

Maatregelen tegen bacterie
Rendac heeft volgens de GGD passende maatregelen genomen om verspreiding te voorkomen. In samenwerking met de GGD gaat het RIVM nog metingen verrichten. De Sonse Heideloop, waar Rendac water loost, zal ook onderzocht worden.  Legionella is niet over te dragen van mensen op mens. Volgens de GGD is er geen reden om het gebied rond Rendac te mijden. 

Wie een infectie oploopt, kan symptomen krijgen als koorts, hoesten en spierpijn, die met antibiotica goed te behandelen zijn. In zeldzame gevallen, bijvoorbeeld als mensen al verzwakt zijn of niet of te laat worden behandeld, kan legionella dodelijk zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!