Harry (68) doet hardlopend een rondje Nederland: 'Hij zoekt de grenzen op' - Omroep Brabant

Harry (68) doet hardlopend een rondje Nederland: 'Hij zoekt de grenzen op'

26 maart 2018 om 18:27
nl
Rennen is een passie van de 68-jarige Harry uit Den Bosch. En dan is dat misschien nog een understatement. Want de gepensioneerde Bosschenaar rende langs alle grenzen van Nederland. Een totale afstand van maar liefst 1200 kilometer.
Geschreven door

Harry begon zijn avontuur in Hoek van Holland. Het doel: langs alle grenzen van Nederland te rennen. Dat deed hij in negentien etappes met een gemiddelde afstand van 65 kilometer per etappe. 

Op 68-jarige leeftijd kan zo'n 1200 kilometer hardlopen in negentien etappes een behoorlijk pittig uitdaging zijn. Daarom liep Harry niet alles achter elkaar. “Op mijn leeftijd moet je niet iedere dag tussen de 55 en 70 kilometer lopen. Dat is niet goed voor je lichaam. Of nou ja, misschien zou het kunnen. Maar ik heb het verdeeld over etappes.”


Lekker lopen
Etappes of niet, zijn vrouw Els heeft nog wel eens vraagtekens bij de loopliefde van Harry. "Soms denk ik bij mezelf: 'Dit is toch helemaal niet goed'", vertelt ze. "Maar dan zegt hij altijd tegen mij: 'Ik ken mijn lichaam, ik weet hoe ik me voel'."

Harry: “Lopen is gezond en ik geniet ervan. Ik ben helemaal op mezelf. Kijk om me heen naar het landschap. En je hebt onverwachte ontmoetingen met mensen.” 

Honderdduizend schapen
Harry plande zijn negentien hardlooproutes aan de randen van Nederland nauwkeurig, vertelt Els: "Hij keek van tevoren naar het weer. Hij ging met het openbaar vervoer en keek hoe de buslijnen reden. Dan koos hij een dag uit. Soms was hij dan van acht uur 's morgens tot acht uur 's avonds op pad. Zeker als hij dan ging hardlopen in Friesland en met de bus weer terug moest."

En de mooiste plek die hij heeft gezien? “Ja, Brabant natuurlijk, haha. Maar misschien nog wel mooier was de route van Vaals naar Eijsden (Limburg). En de Zeedijk in Friesland en Groningen vond ik ook heel mooi. Daar kwam je honderdduizend schapen tegen en geen enkel mens.”

Harry mag Nederland gehad hebben, achter de geraniums zal hij niet snel gaan zitten. “Ik heb gefantaseerd om het Pieterpad te lopen. Of langs grote rivieren en dan gewoon stroomafwaarts. Ik blijf in ieder geval zo lang mogelijk lopen.” 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.