Jumbo-afperser Alex O. plaatste explosieven bij winkels, acht jaar cel geëist in hoger beroep

29 maart 2018 om 12:04
nl
Voor het afpersen van de Jumbo-keten, in 2015, is donderdag in hoger beroep acht jaar celstraf geëist tegen Alex O. uit Groningen. De 53-jarige verdachte heeft volgens de advocaat-generaal bij het hof in Leeuwarden niet alleen gedreigd met ontploffingen in Jumbo-winkels, maar ook daadwerkelijk explosieven geplaatst. Dit heeft volgens justitie een grote impact gehad op de maatschappij, maar in het bijzonder op medewerkers van Jumbo 'die angstig zijn geweest over wat er had kunnen gebeuren'.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Het Openbaar Ministerie noemde het daarom voor het hof in Leeuwarden 'een bijzonder zware zaak'. Het vindt ook dat O. Jumbo een schadevergoeding van 113.00 euro betaalt.

Wachten op privacy instellingen...

Jumbo negeerde eis afperser
De rechtbank in Groningen veroordeelde de man in 2016 al tot acht jaar cel. Hij zou het Veghelse supermarktconcern meermalen dreigmails- en brieven hebben gestuurd. Er moesten tweeduizend bitcoins worden betaald om te voorkomen dat hij bommen ging laten ontploffen bij diverse filialen. Jumbo ging niet op de eis in.

Bij twee vestigingen van de keten in Groningen werden later explosieven aangetroffen, de eerste in de nacht van 8 op 9 mei 2015. Eén bom ging af en vernielde een ruit en gevel. De bom die niet ontplofte, had een kracht van zes tot acht handgranaten. Een supermarkt in Zwolle ontving een verjaardagskaart met twee gram explosieve stof.

Instabiele explosieven
De afperser gebruikte volgens justitie instabiele explosieven. "Dat hier geen dodelijke slachtoffers bij zijn gevallen, ligt zeker niet aan u'', concludeerde de voorzitter van de rechtbank bij de eerdere behandeling van de zaak.

Een tante stapte naar de politie nadat ze haar neef had herkend op bewakingsbeelden. Hij werd thuis aangehouden toen Jumbo op 9 oktober 2015 de laatste dreigmelding kreeg. Precies op dat moment zat hij achter zijn computer. Sinds de aanhouding zijn er geen bedreigingen meer geweest. Ook de zoon van de Groninger werd opgepakt, maar die is niet vervolgd. O's advocaat vindt het bewijs zwak en bepleitte vrijspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.