Totaal aantal vlinders met 40 procent gedaald: ‘Het is onze eigen schuld’

30 maart 2018 om 11:46
nl
Het gaat nog altijd niet goed met de vlinders in Nederland. Dat schrijft de Vlinderstichting in haar jaarverslag. Boswachter Frans Kapteijns is niet verbaasd: “Het gaat al jaren slecht met vlinders en andere insecten. En helaas hebben wij mensen dat zelf veroorzaakt”.
Profielfoto van van Bergen Manon
Geschreven door
van Bergen Manon

Vrijwilligers houden op honderden vaste routes in het land wekelijks de vlinderstand bij. 47 soorten zijn in kaart gebracht, de helft daarvan gaat in aantal achteruit. Boswachter Frans Kapteijns uit Oisterwijk maakt zich al jaren zorgen over de insectenstand, waar ook de vlinders onder vallen. “Rijd eens met de auto van Tilburg naar Breda. Wanneer moet je nog met je ruitenwissers de insecten van je ruit halen? Het aantal insecten loopt al jaren flink terug.”

Volgens Kapteijns zijn mensen daar verantwoordelijk voor. “We willen geen onkruid in de tuin dus spuiten we met bestrijdingsmiddelen. Grootste boosdoener is het middel ‘RoundUp’. Dat spul gaat in de bodem zitten en maakt planten en dieren dood”. Kapteijns strijdt er al jaren voor om het middel te verbieden. Europa heeft plannen om het binnen nu en vijf jaar uit de schappen te halen maar Kapteijns wil eerder actie. “Onze biodiversiteit rent achteruit. We hebben nog maar 15 procent over ten opzichte van honderd jaar geleden. Het middel moet nú verboden worden”.

Grote gevolgen
Volgens Kapteijns wordt de urgentie van het probleem door veel mensen onderschat: “Dan hoor ik mensen zeggen: ‘Fijn, minder muggen!’ Maar ze beseffen niet dat insecten onderaan de voedselketen staan. Op termijn kunnen wij mensen daar dus ook last van krijgen”.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.