Video

Kleuters leren programmeren (en spelen in de zandbak) op basisschool in Helmond

3 april 2018 om 09:01
nl
Even geen knutselen of taal voor de kleuters van OBS Brandevoort, maar programmeren en computational thinking. Cumpu-wat? Kort gezegd worden de leerlingen van de basisschool voorbereid op de toekomst in de Eindhovense 'Brainportregio'.
Profielfoto van van Kaathoven Rob
Geschreven door
van Kaathoven Rob

Overigens spelen de kinderen van de Brandevoortse basisschool ook nog steeds in de zandbak “Dat is een essentieel onderdeel”, vertelt Harold Donkers, adjunct-directeur. Maar in een wijk waar veel Brainportmedewerkers wonen, mag de basisschool niet achter blijven. De school wil een ‘Brainportschool’ worden: “Dat is een school die aansluit bij de behoeftes die in deze wijk leven. Hier wonen bijvoorbeeld veel medewerkers van ASML.” Programmeren behoort dan gewoon tot de dagelijkse kost. 

Robots begrijpen

“Robots worden een steeds groter deel van ons leven, het is voor de kinderen daarom goed om te begrijpen hoe zo’n robot werkt.” Computational thinking is een soort probleemanalyse. Donkers: “Een probleem in kleine stukjes opdelen en zo leren om het op te lossen, je kan het ook programmeren noemen.”

Wachten op privacy instellingen...Brainportschool

Er zijn al een aantal middelbare Brainportscholen, maar zijn sinds kort ook negen basisscholen met de status aspirant-Brainportschool. Brandevoort is er een van. Deze week is dus een voorproefje op wanneer ze echt een Brainportschool worden. Voor de ouders die in de ict werken, is dat heel belangrijk. "Mijn kinderen zijn er nog niet genoeg mee bezig," vindt Luuk Jeuken, één van de ouders van de basisschool. "Terwijl werknemers in de toekomst veel bezig zullen zijn met robots programmeren en aansturen."
Volgens de ouders zou het programmeren nog veel meer onderdeel moeten zijn van de dagelijkse lessen op school. "Bij vrijwel alles wat ze in de toekomst gaan doen, krijgen ze ermee te maken," zegt Wietze Relou, ook een ouder. "Het onderwijs is inmiddels een flinke inhaalslag aan het maken, deze school is heel vooruitstrevend." Maar natuurlijk mogen de kleuters ook nog gewoon klei in hun haar smeren. "Sterker nog, daar hoop ik op," lacht Relou. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.