Gevecht om 'verkeerde erfenis' gaat door; was geld wel of niet voor pastoor bestemd? - Omroep Brabant

Gevecht om 'verkeerde erfenis' gaat door; was geld wel of niet voor pastoor bestemd?

4 april 2018 om 16:52
nl
“Ik heb een grote fout gemaakt. Ik heb het geld aan de verkeerde gegeven. Maar ik kom in ieder geval wel in de hemel.” Dat zou tante Tonny van Empel tegen haar nicht Jolanda hebben gezegd op haar sterfbed. Volgens de nicht zou de tante spijt hebben van haar testament. Daarin zou het grootste deel van haar erfenis naar pastoor Hermans van de parochie in Asten gaan.
Profielfoto van Jacqueline Hermans
Geschreven door
Jacqueline Hermans

De rechter zag eerder niets in het vernietigen van het testament. De nabestaanden van de op 82-jarige leeftijd overleden tante hopen met nieuw bewijs het tij toch weer te keren.

Al jaren vechten de nabestaanden van de zeer gelovige en beïnvloedbare vrouw met pastoor Hermans over de erfenis van ruim een ton die hij ontving. Naast het geld gaat het ook om een garagebox en de inboedel van het huis van de tante. Pastoor Hermans zegt dat het om een schenking gaat die hij niet als pastoor, maar op persoonlijke titel heeft ontvangen en dus accepteert.

De priester was opgelucht toen de rechter hem eind 2015 in het gelijk stelde. Voor hem voelt de hele kwestie als laster en smaad en, zoals hij eerder verklaarde 'is het een zaak met alleen maar verliezers'. Hij is in middels al ruim twee jaar pastoor in Druten.

De familie komt nu met nieuwe getuigenverklaringen en de visie van kerkrechtdeskundigen. De advocaat van de familie hoopt daarmee te bewijzen dat Hermans een onprofessionele houding en te grote invloed had op Van Empel.

'Aan zijn visite zou ze wel genoeg hebben'
Een vrouw die mantelzorger was van een zus van Van Empel meldt zich na publiciteit over de zaak en verklaart: “Tijdens de vele bezoeken aan haar zus hoorde ik dat pastoor Hermans haar een foto van zichzelf had gegeven zodat hij altijd bij haar zou zijn. Hij kwam vrijwel dagelijks bij haar op bezoek en zou gezegd hebben dat het niet nodig was thuis veel anderen te ontvangen. Aan zijn visite zou ze wel genoeg hebben.”

Met verklaringen van verschillende deskundigen van het kerkelijk recht wil de familie aangeven dat de gedragscode van de kerk ook moet gelden in deze rechtszaak. Zo is er door de kerk in 2014 een absoluut verbod ingesteld op het aanvaarden van erfenissen door pastoors.

Advocaat van de pastoor
De advocaat van de pastoor blijft erop wijzen dat het testament vrijwillig door Van Empel vier jaar voor haar sterven is veranderd. Ze vindt het bovendien kwalijk dat alle verklaringen bij een notaris zijn gedaan. Zij kan de mensen nu niet zelf bevragen. Bovendien zouden de deskundigen te eenzijdig kennis hebben van het dossier, namelijk alleen informatie van de nabestaanden, om een bruikbare mening te geven.

Ook de katholieke kerk blijft erbij dat de bisschop niet in hoeft te grijpen. In haar ogen kan een pastoor wel degelijk ook een vriendschappelijke band hebben met een parochiaan en dus als privé-persoon een erfenis accepteren.

'Gaat niet om het geld'
Het is de nabestaanden overigens niet zelf om het geld te doen. Een nicht zei eerder: “We hebben de pastoor gevraagd om het aan de kerk te geven, dan zouden we daar geen problemen mee hebben.”

Pastoor Hermans verklaarde bij monde van zijn advocaat dat hij wel kan begrijpen dat de familie teleurgesteld is omdat zij niets erven. Maar dat maakt nog niet dat de erfenis hem dus niet toekomt.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.