Video

Dayo en Hodari nieuw in de Beekse Bergen, 'Bezoekers bewust maken van kritieke toestand neushoorns'

6 april 2018 om 10:02
nl
Ze zijn al twee weken in Hilvarenbeek, maar laten zich sinds kort af en toe aan de buitenwereld zien. Zwarte neushoorns Dayo en Hodari mogen zelf bepalen of ze door het openstaande luik de nieuwe savanne van het Safari Resort Beekse Bergen op gaan.
Profielfoto van Petra van Middendorp
Geschreven door
Petra van Middendorp

“Deze dieren moeten langer wennen dan andere diersoorten”, zegt PR Manager Lisette Kars. “Het luik staat al open, maar ze gaan nog maar weinig naar buiten. We laten ze maar even hun gang gaan.” Het is nu dus geluk hebben om een glimp van de twee neushoorns op te vangen. 

De twee dieren zijn onlangs van een dierenpark in Engeland naar de Beekse Bergen gebracht en hebben eerst een tijd doorgebracht in een speciaal binnenverblijf. “Beide dieren tonen steeds meer interesse. Dayo vindt het al heerlijk om lekkere bladeren uit de handen van de verzorgers gevoerd te krijgen”, zegt dierenverzorger Rolf Veenhuizen. 

Kritieke toestand
De Beekse Bergen wil met de komst van Dayo en Hodari een bijdrage leveren aan een gezonde populatie van de dieren in dierenparken. "Naar schatting leven er nog zo'n 5400 zwarte neushoorns in de vrije natuur", vertelt Lars Versteege. Lars is collectiebeheerder van alle dieren in de Beekse Bergen. 

Het safaripark gaat gasten informeren over de kritieke toestand van de zwarte neushoorns in de natuur. In Afrika vliegen rangers met drones boven de savannes. Via warmtebeelden houden ze de neushoorns en eventuele stropers in de gaten. Kinderen kunnen dit straks ook zelf gaan doen op de Hilvarenbeekse savanne. "Op deze manier proberen we via een belevingsvolle manier bewustwording voor de benarde situatie van de zwarte neushoorns in de natuur over te brengen bij onze gasten", zegt hoofd educatie en beleving Klaas-Jan Leinenga.

Bewonderaars kunnen de dieren alleen zien als zij gebruik maken van het nieuwe resort. Bezoekers van het safaripark kunnen de Dayo en Hodari niet zien.



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.