Video

Aan welke regels moet je je houden als je met een aanhanger de weg op gaat?

9 april 2018 om 15:51
nl
We doen het allemaal wel eens, maar voor weinig mensen is het een routineklus. Met een aanhanger de weg op gaan. Maar wat zijn de regels daarvoor? Wanneer mag je een aanhanger rijden en waar moet je je aan houden?
Profielfoto van de Graaf Martijn
Geschreven door
de Graaf Martijn

Frans Lathouwers is rij-instructeur in Son en Breugel. Hij geeft veel les aan mensen die een rijbewijs voor aanhangers willen halen.  Als je met een aanhanger de weg op gaat, moet je al bij het aankoppelen aan bepaalde regels voldoen. 

 

 

De aanhangwagen is aangekoppeld. Nu rijst de vraag wie kruipt er achter het stuur? Mag iedereen elke aanhangwagen trekken, of zijn daar regels aan verbonden?

 

De wagen van Frans is helemaal overdekt. Maar dat is niet bij alle aanhangwagens het geval. Als er dan lading in komt te liggen moet er een net overheen gespannen worden. Maar wanneer?

 

Aankoppelen check! Juiste bestuurder check! Net gespannen check! Het gaat de goede kant op. Maar ook de lading moet op de juiste wijze worden vervoerd. 

Tot slot! De verlichting. Zorg dat die in orde is. Deze wordt met een kleine kabel verbonden met uw auto. Het kan zomaar gebeuren dat daar iets niet goed in zit. Controleer dit dus altijd voordat u op pad gaat. 

Met deze tips kunt ongelukken natuurlijk niet uitsluiten maar kans erop wel verkleinen. Fijne reis!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.