Leonore (23) is veganist en doet mee aan het NK-bodybuilden: ‘Ik wil laten zien dat dit kan’

10 april 2018 om 15:58
nl
Wie zich graag vergaapt aan de grootste spierbundels die ons land kent, heeft mazzel. Komende zondag is het namelijk weer tijd voor het NK bodybuilden. En de opvallendste deelnemer is misschien wel Leonore Verheijen (23) uit Eindhoven. Ze is namelijk de enige veganistische bodybuilder die meedoet. “Twee jaar geleden zei bijna iedereen tegen me: 'Dit gaat je niet lukken'.”
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Bodybuilden, het is niet de eerste sport waar je aan denkt bij een jonge vrouw. En het was dan ook niet iets waar Leonore al vanaf de kleuterklas over droomde. “Ik haatte krachttraining vroeger, maar ik moest toen ik 14 en 16 was heel veel fysiotherapie doen door een blessure. Daar hoorde krachtoefeningen bij.” Langzaam groeide de liefde voor het zware trainen.

'Mentale uitdaging'
“Voor mij is bodybuilden mentaal. Iedereen denkt vaak, die staat daar een beetje in haar bikini narcistisch te doen. Maar het is vooral een mentale uitdaging. Door het trainen bouw ik discipline op, terwijl ik van nature een heel chaotisch persoon ben."

“Bodybuilden laat mij zien dat als ik echt ergens hard voor werk in het leven, dat ik dan kan bereiken. Ik ben er mentaal echt veel sterker door geworden.”

Lees verder onder de afbeelding.

Wachten op privacy instellingen...

Geen vlees meer

En toen besloot Leonore twee jaar geleden - nadat ze meer te weten kwam over het effect van vlees op het milieu - om veganist te worden. Dat betekent dat ze geen dierlijke producten meer eet. Geen biefstukje of speklapje, maar ook geen eieren of melk meer. 

Die stap zorgde in de sportschool voor flink wat gefronste wenkbrauwen. Al die spieren van gewapend beton hebben immers eiwitten nodig, en dat zit in vlees. “Eerst durfde ik het niet toe te geven. Als ik het zei, dan kreeg ik vaak de reactie: ‘Waarom doe je dat? In je eentje kan je toch geen verschil op de wereld maken?” Maar inmiddels heeft ze laten zien dat het wél kan. “Het laatste jaar reageren mensen steeds positiever. Ik krijg ook steeds meer vragen om tips omdat ze zelf vaker vegetarisch willen eten.”

Niet alleen sla

Dat ze veganist is, betekent niet dat ze nu alleen maar sla eet, benadrukt Leonore: "Er zijn tegenwoordig heel veel vleesvervangers. En je moet erop letten dat je gevarieerd eet, maar dat moet bij elk dieet. Ik drink ook gewoon proteïneshakes, net als alle andere bodybuilders, die heb je nu ook zonder dierlijke toevoegingen." En ook snoepen kan nog steeds, benadrukt ze: "Ik eet ook gewoon pizza of chocola in het weekend."

Lees verder onder de afbeelding.

Wachten op privacy instellingen...

Top 5

En nu mag Leonore haar kunsten laten zien op het hoogste niveau in Nederland. Ze verwacht serieus mee te kunnen doen om de hoge plaatsen: “Ik hoop tot diep in mijn ziel dat ik minstens vijfde word.” Dat zou goed zijn voor een A-status waarmee ze naar het EK kan. 

Om de jury voor haar te winnen heeft ze, naast haar spierbundels, nog een geheim wapen: “Het is heel erg om te zeggen. Maar mijn glimlach. Die doet iets met je.” Lachend: “Van tevoren ga ik heel goed mijn tanden poetsen.” 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.