Frisdrankbottelaar Refresco mag niet dieper grondwater oppompen

10 april 2018 om 15:31
nl
Refresco in Maarheeze krijgt geen vergunning van de provincie om grondwater op te pompen uit diepere lagen. De frisdrankbottelaar wilde ook meer grondwater naar boven halen dan nu het geval is. Ondiep water raakt steeds meer verontreinigd door bemesting en bestrijdingsmiddelen. Daarom willen bedrijven als Refresco het dieper zoeken, op 175 meter onder de aardoppervlakte.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Recent onderzoek heeft volgens de provincie aangetoond dat de zogeheten Centrale Slenk in slechte toestand verkeert. Hiermee wordt een brede strook bedoeld die Brabant doorsnijdt en mogelijk voor het winnen van grondwater geschikt is. Toestemming hiervoor verlenen zou echter geen goede zaak zijn en daarom heeft de provincie besloten pas op de plaats te maken. "Als grondwaterbeheerder heeft de provincie de taak om de grondwatertoestand te beschermen en te verbeteren", aldus een woordvoerder.


BMF blij met besluit


De Brabants Milieu Federatie (BMF) is blij met het besluit van de provincie. De milieuclub was bang voor een groter tekort aan schoon drinkwater. Ook vreesde de BMF dat Bavaria in Lieshout, Coca Cola en Heineken het voorbeeld van Refresco zouden volgen. Ook De Partij voor de Dieren en Groenlinks maakten zich eveneens zorgen.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.