Video

‘Het is een zwarte dag voor Tilburg’, Hans Smolders furieus over klappen coalitieonderhandelingen

10 april 2018 om 18:07
nl
“Het is een zwarte dag voor Tilburg. De gevestigde Haagse partijen zijn bezig om de stad uit elkaar te spelen.” Dat zei Hans Smolders dinsdag tegen Omroep Brabant in een eerste reactie op het klappen van de coalitieonderhandelingen. Lijst Smolders Tilburg (LST) was de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen maar gaat niet regeren in de stad.
Geschreven door

Informateur Philip Eijlander meldde dinsdag dat het tijdens verschillende gesprekken niet is gelukt om een coalitie te vormen met LST. Eijlander: "De LST heeft nog overwogen om de verkenning verder voort te zetten zonder de deelname van D66 en GroenLinks, maar ziet daar op dit moment vanaf omdat dit – zo verwacht het - niet zal leiden tot een stabiel stadsbestuur dat kan rusten op een gezonde basis."Smolders beticht D66 en GroenLinks van ‘onverantwoordelijk gedrag’. Volgens de lijsttrekker hebben de partijen onderling ‘afspraken gemaakt’. “Een week voor de verkiezingen zegt D66 opeens dat ze niet met mij in het college wil. Een verkiezingsstunt. Dat hebben ze zo stellig gezegd, omdat er afspraken zijn gemaakt.”

Tekst gaat verder onder video

 

'Het is net een kleuterklas'
Smolders vindt dat de andere partijen stelling hadden moeten nemen tegen deze actie van D66. Hij vindt dat als de partij hem echt had willen uitsluiten, D66 het in haar verkiezingsprogramma had moeten zetten. De verkiezingswinnaar is ook niet te spreken over GroenLinks, die niet zonder D66 verder zou willen. “Het slaat nergens op. Het is net een kleuterklas.”

Lef
D66 zelf herkent zich niet in de verwijten van Smolders. "Hij noemt ons laf en onfatsoenlijk om niet door te gaan. Maar het vergt ook lef om gewoon te zeggen: wij doen dit niet", zegt raadslid Beppie Smit. Volgens haar was er dan ook geen sprake van een verkiezingsstunt. "Het was een stunt geweest als wij na de verkiezingen tóch hadden besloten samen te werken met Smolders."

Smit zegt verder dat er geen sprake is geweest van afspraken met GroenLinks. "Wij herkennen ons daar niet in. Wij zijn echt alleen in de afwachtende fase geweest."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.