'Provincie moet kleine gemeenten helpen om energieneutraal te worden'

11 april 2018 om 17:25
nl
Brabantse gemeentebesturen moeten meer doen om energieneutraal te worden. Doen ze dat niet dan wordt de doelstelling voor een energieneutrale provincie in 2050 niet gehaald. Vooral kleine gemeenten blijken nauwelijks in staat dat doel te halen.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Dat concludeert Panteia in haar onderzoek in opdracht van de Vereniging Brabantse Gemeenten (VBG) en de provincie Noord-Brabant. Panteia vindt dat de provincie meer moet doen om het doel te halen, bijvoorbeeld door regionale samenwerking te stimuleren.

De grotere Brabantse gemeenten hebben meestal wel een visie op hoe ze minder energie kunnen gebruiken. De meeste kleinere gemeenten hebben het thema niet of nauwelijks opgepakt. Er draaien hier en daar wel projecten maar van samenwerking tussen gemeenten en regionale strategieën is  nog weinig sprake, stellen de onderzoekers.

Energie in coalitieakkoorden
Gedeputeerde Staten verwachten dat veel Brabantse gemeenten de omschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzame energie als thema opnemen in de coalitieakkoorden die de komende weken worden gesloten. “De energietransitie is een van de meest dringende opgaven voor de komende decennia, en een van de belangrijkste doelstellingen van de Brabantse Omgevingsvisie. Samenwerking tussen verschillende overheden is daarbij een eerste vereiste“, stelt provinciebestuurder Erik van Merrienboer.

Op 4 juni houden provincie, waterschappen en Brabantse gemeenten een Klimaattop voor Zuid-Nederland. Daar willen ze afspraken maken die namens Zuid-Nederland een bijdrage leveren aan het landelijke Klimaatakkoord.”

Het is de tweede keer dat de VBG en provincie Noord-Brabant gezamenlijk een themaonderzoek lieten uitvoeren naar de bestuurskracht van Brabantse overheden. Het vorige onderzoek ging over bestuurskracht bij de aanpak van criminaliteit in het buitengebied.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.