Paul Dirks is helemaal gumgek: ‘Het mooie is dat je na het gummen weer opnieuw kunt beginnen’

11 april 2018 om 23:59
nl
Paul Dirks is gefascineerd door de gum. Honderden heeft hij er verzameld, in alle soorten en maten. Want voor de Helmonder bestaat er bijna niets mooiers: “De gum stelt ons in staat om fouten te maken en die te verbeteren. Het is eigenlijk een metafoor voor opnieuw beginnen.”
Profielfoto van van Bergen Manon
Geschreven door
van Bergen Manon

In het dagelijks leven is Paul Dirks tekenleraar op het Varendonck College in Someren. Hij had daardoor al een voorliefde voor allerlei soorten potloden. De betekenis en functie van een gum werd pas echt duidelijk voor hem toen hij een doosje met examengummetjes kreeg. “Opeens voelde ik alle stress die in die gummetjes zat. Maar ik zag ook de kansen die jongeren hadden gekregen door die gummetjes: ze konden hun fouten ermee verbeteren. Sindsdien ben ik ze gaan verzamelen”.
Boek en expositie
Maar Dirks deed meer. Hij ging ook op zoek naar verhalen van tekenaars over het belang van hun gum. Dat leverde verrassend veel informatie op en inspireerde hem om een boek te maken. En kort daarna volgde een expositie in de Cacaofabriek. “Veel tekenaars wilden meewerken en hun werken hier tonen”, vertelt Dirks trots. Het werk van Karin Rianne Westendorp kan rekenen op zijn speciale belangstelling: “Zij maakt haar witte papier eerst donker met krijt en houtskool. Dan gaat ze gummen en zo ontstaan er allerlei vormen. Allemaal door het gebruik van een gum… fascinerend!”

Duits pronkstuk
Naast de tekeningen die soms reiken tot aan het plafond, heeft Dirks ook zijn gummenverzameling tentoongesteld. In een paar jaar tijd verzamelde hij ze in allerlei soorten en maten. Een groot deel van zijn verzameling komt uit Duitsland. Een affiche met gummen waarop Duitse steden vóór WO II zijn afgebeeld is zijn favoriet: “Al deze steden zijn in de oorlog gebombardeerd door de geallieerden. Ze zijn als het ware 'uitgegumd'. Maar na de oorlog zijn ze weer uit de as verrezen”.

Volgens Dirks is dit het ultieme voorbeeld dat alles wat je uitgumt, ook weer hersteld kan worden. De expositie ‘Gum’ is tot 13 mei te zien in de Cacaofabriek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.