Demonstratie tegen buitenspel zetten Hans Smolders in Tilburg: 'Ik ben er zelf ook bij'

12 april 2018 om 13:01
nl
"Ik heb voorspeld dat mensen dit niet zouden pikken. En zie hier." Tilburgers worden opgeroepen zaterdag op het Pieter Vreedeplein in Tilburg te demonstreren tegen het buitenspel zetten van Hans Smolders. Smolders behaalde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen de meeste zetels, maar zal niet gaan regeren in de zesde stad van het land.
Profielfoto van Petra van Middendorp
Geschreven door
Petra van Middendorp

"Dat mensen de straat opgaan voor een plaatselijke politieke partij, zegt wel iets. Als er een paar honderd mensen op afkomen, dan geeft dat al een stevig signaal af. Dat is goed", zegt Hans Smolders. "En ja. Ik ben er zelf ook bij."

Wachten op privacy instellingen...

 

Buitensluiten
Smolders organiseerde de demonstratie niet persoonlijk. Het is een idee van Tilburgers Michel Snaphaan en Robbie Kerremans. Michel kondigde de manifestatie bij de gemeente aan en kreeg toestemming. "Het begon cynisch. We hadden ook niet verwacht dat er iemand op zou reageren." Maar dat gebeurde wel. "Nu gaan we het doen ook", vertelt Michel. 

Binnen korte tijd kregen Michel en Robbie veel reacties. Toen hebben we het doorgezet." Michel hoopt dat er 'iets verandert' in Nederland. "We leren al op de basisschool dat je niemand mag buitensluiten, maar in de politiek mag het ineens wel. Waarom stemmen we eigenlijk nog?

Teleurstellend
Dinsdag maakte informateur Philip Eijlander bekend dat een coalitie met Lijst Smolders Tilburg (LST) er niet in zit. "Het is teleurstellend dat zelfs een tweede poging is mislukt", vertelt Smolders. "Zeer ondemocratisch en slecht voor de stad."

Want dat is wat Smolders wil: het beste voor de stad. Mensen verbinden in plaats van tegen elkaar uitwerken. "Maandag ga ik het debat aan. Dan kunnen de andere partijen uitleggen waarom ze niet met mij willen samenwerken. Iedereen kan dan zien wat voor een flauwekul het is. Het is niet omdat onze ideeën te ver uit elkaar liggen. Want dat is nou eenmaal politiek. Er zijn gewoon vooraf afspraken gemaakt."

De demonstratie is nog volop in voorbereiding. "We gaan donderdagavond de winkeliers inlichten en we hopen nog een ehbo-post en een mobiel toilet te kunnen regelen. Er zijn mensen met een hesje als aanspreekpunt. We gaan een statement maken daar."

Zaterdag 14 april om 14.00 gaat de demonstratie op het Pieter Vreedeplein van start. Het zal tot 16.00 uur duren. 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.