Video

Te koop! De moderne interpretatie van de 'kruisweg' die veel stof deed opwaaien

14 april 2018 om 16:44
nl
Kwetsend, beledigend en godslastering. Dat waren tien jaar geleden zo'n beetje de termen waarmee werd gesmeten toen de Tilburgse kunstenaars Jeroen de Leijer en Nick J. Swarth hun idee lanceerden. Ze staken de traditionele kruisweg in een modern jasje en daar was toen niet iedereen van gediend. Deze week gaan de kunstwerken onder de hamer.
Profielfoto van Michelle Peters
Geschreven door
Michelle Peters

Het idee van de twee kunstenaars was om te laten zien wat er zou gebeuren als een verlosser in het jaar 2000 op aarde zou komen. “We wilden onderzoeken wat er dan zou gebeuren,” vertelt Nick J. Swarth. “We hebben er voor gekozen om veertien werken in veertien verschillende vormen ter verwezenlijken.”

Wachten op privacy instellingen...

 

Het werk riep al discussie op voordat het gemaakt was. “Het werk moest nog gemaakt worden en mensen gingen af op het idee dat wij met Jezus en het geloof aan de haal zouden gaan,” vertelt Jeroen de Leijer. “De katholieken in Tilburg kwamen in het geweer en kregen het CDA en LST mee”, weet Swarth. 

De stukken hebben tien jaar in theater De Nieuwe Vorst gehangen, maar dat wil er nu vanaf dus gaan alle stukken onder de hamer. Er kan online geboden worden, maar maandagavond is de definitieve veiling in het theater.  

Goed doel
Het geld dat wordt opgehaald, gaat naar een goed doel. Een nieuw project dat volgens de kunstenaars in het verlengde ligt van hun huidige werk, namelijk de poule des doods. Het gaat om mensen die in eenzaamheid sterven en die geen familie en vrienden hebben die een begrafenis organiseren. Het idee is dat in Tilburg een dichter deZE eenzaam gestorvenen naar hun graf zal begeleiden. 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.