Van Lanschot wil salaris van topman verhogen, minister waarschuwt de bank

16 april 2018 om 06:22
nl
De topman van de Bossche bank Van Lanschot Kempen gaat ruim twintig procent meer verdienen. Dat is althans het voorstel van de bank dat volgens de Volkskrant in de komende aandeelhoudersvergadering wordt besproken. Wanneer de loonsverhoging doorgaat, dan gaat topman Karl Guha 1,5 miljoen euro verdienen. Inmiddels is het voornemen de bank op een waarschuwing van minister Wopke Hoekstra van Financiën komen te staan.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Hoekstra wijst erop dat 'forse salarisverhogingen' voor topbankiers 'niet bijdragen aan het herstel van vertrouwen in de financiële sector'. De minister vindt het 'belangrijk dat financiële ondernemingen zich rekenschap geven van hun maatschappelijke functie' bij het vaststellen van de salarissen. Ze moeten dan ook zorgen 'voor een maatschappelijk gedragen beloningsbeleid'. 

De Bossche bank wil het salaris voor de gehele top van de bank verhogen, zo schrijft de Volkskrant. Volgens de bank verdienen hun topbestuurders aanzienlijk minder dan hun collega’s bij vergelijkbare banken. Critici wijzen erop dat die bedrijven veel groter zijn dan Van Lanschot en dat de vergelijking daarom mank gaat.

Andere bestuurders kwart erbij
De loonsverhoging van topman Guha zou vooral bestaan uit meer aandelen en een hogere pensioenbijdrage. De andere drie bestuurders zouden er volgens de krant een kwart op vooruit gaan. Hun salaris zou dan uitkomen op ruim een miljoen euro.

Het voorstel van de salarisverhoging voor de top van de Bossche bank is opvallend. Een maand geleden zorgde een voorgestelde salarisverhoging voor de topman van ING nog voor een storm aan kritiek. De verhoging van zijn salaris met vijftig procent tot 3 miljoen euro per jaar werd vervolgens door ING ingetrokken.

Oproep aan aandeelhouders
De PvdA in de Tweede Kamer heeft aan minister Hoekstra gevraagd de aandeelhouders van de Bossche bank op te roepen de loonsverhoging tegen te houden. Ook dringt de partij aan op strengere wetgeving.  

De minister bracht maandagochtend in herinnering dat hij erover denkt de beloningswetgeving voor banken aan te scherpen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.