Twee broers uit Oudenbosch en man uit Roosendaal opgepakt voor terrorisme

16 april 2018 om 14:44
nl
Een arrestatieteam heeft maandag drie mannen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij terrorisme. Het gaat om twee broers van 29 en 26 jaar oud uit Oudenbosch en een man van 37 uit Roosendaal. Ze zouden hebben gepraat over een aanslag op het Turkse consulaat.
Profielfoto van Marrie Meeuwsen
Geschreven door
Marrie Meeuwsen

Een vierde verdachte (39) die is opgepakt komt uit het Belgische Essen. De verdachten zijn Marokkaans-Nederlandse mannen.

De politie kwam de mannen op het spoor tijdens een onderzoek naar een geluidsfragment dat de AIVD vorig jaar onderzocht in een andere zaak. Dat onderzoek richtte zich op een verdachte in Rotterdam. Die man had in zijn kelderbox een Kalasjnikov met munitie en een lading illegaal zwaar vuurwerk liggen.

In het geluidsfragment is een gesprek te horen tussen de Rotterdammer en de mannen die maandag werden aangehouden. Ze spraken over een aanslag op het Turkse consulaat. De verdachte uit Rotterdam werd eind vorig jaar veroordeeld tot vier jaar cel. 

 

Wachten op privacy instellingen...

Verspreiden gewelddadig jihadisme
De politie doorzocht voor het onderzoek drie woningen in Oudenbosch en Roosendaal en een loods in Sprundel. De politie viel ook twee huizen in Essen en Antwerpen binnen. Er werd beslag gelegd op gegevensdragers en drie auto's.

Het onderzoek naar het viertal richt zich op voorbereidingen en training voor terrorisme. Ook verdenkt justitie de mannen van het aanzetten tot terrorisme door het verspreiden van jihadisme (heilige oorlog) via social media.

Geen explosieven gevonden
In de Roosendaalse woning werd ook een hennepkwekerij ontdekt. De politie  benadrukt dat bij de doorzoekingen geen wapens of explosieven zijn gevonden.

De drie verdachten uit Nederland worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man die in België werd aangehouden wordt binnenkort uitgeleverd aan Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.