Valkenswaards raadslid Ruud van Dijk gaat vrijuit: 'Geen belangenverstrengeling'

17 april 2018 om 23:39
nl
Het Valkenswaardse raadslid Ruud van Dijk heeft zich niet schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling. Dat concludeert een onafhankelijke onderzoekscommissie. In een 74 pagina's dik rapport staat dat er geen bewijzen zijn dat Ruud van Dijk als vastgoedondernemer misbruik maakte van zijn positie in de gemeenteraad.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Van Dijk, die in de gemeenteraad zit voor Valkenswaard Lokaal, kwam in opspraak na een groot artikel in het Eindhovens Dagblad. Daarin werd de suggestie gewekt dat hij zich als vastgoedondernemer schuldig maakt aan belangenverstrengeling. Van Dijk staat bekend als een 'getapte jongen' en is in Valkenswaard populair. In 2002 kwam hij ook al in opspraak. Hij moest toen aftreden als wethouder na geruchten over corruptie. De rijksrecherche deed onderzoek, en kon ook toen niets onrechtmatigs vinden.

Ruud van Dijk reageert furieus: "In dat rapport staat wat ik al wist, er is niets. De karaktermoord heeft niet alleen mij diep geraakt, maar ook mijn vrouw en vrienden. Ik laat het er niet bij zitten. Dit is een heksenjacht." Van Dijk gaat de twee journalisten die het artikel schreven aanklagen.

Reactie ED

“Ik wacht af wat er gebeurt”, zegt hoofdredacteur van het Eindhovens Dagblad, John van den Oetelaar, in een reactie op Van Dijk. “Ik lees dit rapport toch wel anders. Ik zie in het rapport staan dat er soms wel degelijk schijn van belangenverstrengeling was. Maar dat dit niet hardgemaakt kon worden”, aldus Van den Oetelaar.

"Dat Van Dijk hier en daar toch echt integriteitssteekjes heeft laten vallen. Dat staat in het rapport. Er is een beperkt aantal getuigen gehoord en op basis daarvan heeft de onderzoekscommissies conclusies getrokken. Maar wij hebben ons eigen onderzoek gedaan en getuigen gesproken en daar kwamen andere conclusies uit ."

Wachten op privacy instellingen...


In het rapport, dat donderdagavond in de gemeenteraad wordt besproken staan wel aanbevelingen om zorgvuldig om te gaan met verschillende belangen. Op de vraag of Ruud van Dijk integer is, antwoordt commissievoorzitter Dick de Cloe: "Wij hebben niets kunnen vinden." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.