Weer duizelingwekkende cijfers voor ASML

18 april 2018 om 08:48
nl
ASML in Veldhoven heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar flink opgevoerd. De winst viel zelfs hoger uit dan de fabrikant van chipmachines zelf had verwacht. Er was sprake van een stijging van 452 miljoen naar 540 miljoen euro.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De omzet steeg in de eerste drie maanden van dit jaar van 1,9 naar 2,3 miljard euro. Het huidige kwartaal zal waarschijnlijk een nog hogere omzet opleveren.


'EUV steeds belangrijker'


De prima rapportcijfers waren vooral te danken aan hogere verkopen van zijn zogeheten DUV-apparaten en de holistische lithografiemachines, waarmee al langer winst wordt geboekt. De verkoop van de vernieuwende EUV-apparaten zal de komende jaren steeds belangrijker worden. Dat brengt wel extra kosten met zich mee.


Deze machines maken het mogelijk om meer transistoren op een chip te zetten waardoor computers sneller worden. Hiervan zijn er eerder dit jaar drie exemplaren afgeleverd. Dit jaar moeten er twintig EUV-machines worden gebouwd, de eerste orders zijn al binnen.

ASML wil volgend jaar ten minste dertig van deze chipmachines gaan fabriceren. Hoewel de productie van de eerste generatie EUV-machines nu pas goed op stoom komt, heeft ASML zelfs al de eerste orders voor de tweede generatie binnen. De chipmachinemaker rekent erop dat eind 2021 de eerste High-NA EUV-machines worden afgeleverd.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.