Terreurverdachte Hasan A. uit Eindhoven moet toch naar tbs-kliniek

18 april 2018 om 09:59
nl
Terreurverdachte Hasan A. (24) uit Eindhoven moet toch naar een tbs-kliniek. Hij komt dus niet op vrije voeten. Dit bepaalde het gerechtshof in Den Haag woensdag. Het hof legde hem 2,5 jaar cel op en tbs met dwangverpleging voor het voorbereiden van een aanslag.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De rechtbank legde A. eerder ook al 2,5 jaar cel en een tbs-maatregel op. Deze straf hield echter in  dat A. begeleid ging wonen en dat hij een enkelband om zou krijgen. In hoger beroep probeerde hij hier vanaf te komen.

Terwijl justitie hem juist in een tbs-kliniek wilde hebben, omdat er een groot gevaar zou uitgaan van de Eindhovense terreurverdachte als hij niet zou worden behandeld. Het hof ging daar woensdag in mee  en vond begeleid wonen als straf ook niet voldoende. 

Met bivakmuts door Eindhoven
Als A. wel zijn zin had gekregen, was hij deze maand vrijgekomen, omdat zijn celstraf erop zit. Hij werd veroordeeld, omdat hij in 2016 informatie verzamelde om aanslagen te kunnen plegen. 

Zo vond de politie bij hem thuis allerlei info over vliegbasis Volkel, Eindhoven Airport en Kempen Airport. Ook had hij het gemunt op een luchtmachtgeneraal, op premier Mark Rutte en cabaretier Hans Teeuwen. Hij werd aangehouden toen hij met een bivakmuts over zijn hoofd in zijn auto door Eindhoven reed.

'Was gehersenspoeld'
Volgens A. bleef het bij gedachten en had hij geen kwade bedoelingen. Hij verklaarde dat hij was gehersenspoeld, maar nu hij meer wist over de islam, begreep hij dat Islamitische Staat (IS) niet strookte met zijn geloof. Maar volgens justitie had hij wel degelijk de intentie een aanslag te plegen.

De verdachte heeft een autismestoornis en een beperkte intelligentie.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.