Video

Wijkagent Rachid ontmoet plotsklaps de koning: 'Even doorademen, herpakken en genieten'

18 april 2018 om 19:12
nl
Wijkagent Rachid al Kaja uit Breda dacht woensdag dat hij een gesprek zou hebben met de korpschef van de Nationale Politie. Maar dat liep iets anders. Op de politieschool in Apeldoorn, kreeg hij plotseling koning Willem-Alexander tegenover zich. "Dat was even een paar keer doorademen, herpakken en genieten van het moment", bekent hij met een lach.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Rachid had zich goed voorbereid op het tafelgesprek met de korpschef. Maar die had een verrassing voor hem in petto. In plaats van de politiebaas moest hij zelf antwoorden geven op vragen van een onverwachte gast: koning Willem-Alexander. "Ik was verbijsterd toen hij plotseling voor me stond", zegt Rachid. 

De koning is volgens Rachid echter een 'open man met een relaxte houding'. Hierdoor werd het een leuk en persoonlijk gesprek, aldus de Bredase wijkagent. "De koning was oprecht geïnteresseerd en stelde goede vragen. Dat maakt het ook gemakkelijker om de juiste antwoorden te vinden."

 

Foto
Willem-Alexander wilde onder meer weten hoe een opleiding tot wijkagent in elkaar steekt. Welke rol etnische afkomst speelt bij de uitoefening van het vak als politieman. "Ik heb hem verteld dat we in de eerste plaats agent zijn. Maar als politieman met een Marokkaanse achtergrond verlaag ik wel de drempel voor de Marokkaanse doelgroep. Dat zie je vooral terug op social media."

Rachid heeft een fraaie foto als blijvende herinnering. "Ja, zo'n moment komt mogelijk niet meer terug dus die kans heb ik niet laten liggen", zegt hij met een brede glimlach.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.