Ondernemer Dirk Lips: ‘De kracht van ondernemen is goede mensen aan je weten te binden’

20 april 2018 om 12:00
Omroep Brabant
Dirk Lips, directeur/eigenaar Libéma
Omroep Brabant
Libéma in het kort
1/2 Dirk Lips, directeur/eigenaar Libéma
Ondernemer Dirk Lips staat als directeur/eigenaar van Libéma aan het hoofd van 24 bedrijven. Maar hij is, naar eigen zeggen, een echte dierenman. “Daar ligt mijn echte passie”, bekent de ondernemer uit Rosmalen in het tv-programma Booming Brabant.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Met zijn voorliefde voor wilde beesten kan hij het beste uit de voeten in het safaripark de Beekse Bergen, een van zijn 24 ondernemingen. Het safaripark bestaat dit jaar vijftig jaar en viert dat onder meer met de opening van een resort op het park waar gasten slapen op een savanne tussen de wilde dieren.

Leisure

Als jonge ondernemer nam Lips in 1982 het Autotron over van zijn vader. “Ik heb tegen mijn vader gezegd dat ik niets met auto’s had en dat we meer aandacht zouden gaan besteden aan vrije tijd. Toen wij in 1989 verhuisden van Drunen naar Rosmalen hebben we het museum behouden, maar ook meteen attracties voor kinderen en ruimte voor beurzen en evenementen toegevoegd”, vertelt de 66-jarige Lips.

In 2003 gingen alle auto’s van het Autotron de deur uit om er vijftien jaar later weer terug te keren. Lips: “Een van mijn kinderen heeft de genen van mijn vader en is gek van auto’s. Hij maakt een nieuwe showroom waar hij exclusieve auto’s gaat verkopen.”


Wachten op privacy instellingen...


Drive

Waar haalt Lips de drive vandaan om zijn bedrijf steeds te laten groeien? “Passie en uitdagingen zien”, klink het vastberaden uit zijn mond. “Een bedrijf moet groeien en innoveren. Dat kan alleen als je gezond van geest en lichaam bent en als je een goed thuisfront hebt.”

Lips houdt zich op de werkvloer het liefst op de achtergrond, zegt hij in het tv-programma. “Ze zien me alleen als er problemen zijn of zich nieuwe kansen aandienen. Verder moet je de mensen het vooral op hun eigen manier laten doen. Vertrouwen en de vrijheid geven. Het mag best een keer misgaan. De kracht van ondernemen is goede mensen aan je weten te binden.”

Tien jaar
Ook de volgende generatie Lips klopt al aan de deur. “Onze kinderen hebben de mogelijkheden om in het bedrijf te komen, maar het hoeft niet. Ze moeten vooral voor hun eigen passie kiezen. Het bedrijf is zo gestructureerd dat ze meteen kunnen instappen.” Het ziet er echter naar uit dat ‘pa Lips’ nog even aan het werk blijft. Deze week werd hij tot ereburger van Brabant benoemd. “Ik heb tegen mijn vrouw gezegd dat ik nu verplicht ben om nog minstens tien jaar door te gaan om nog mooie dingen voor Brabant te gaan doen.”

Libéma in het kort

Het Rosmalense bedrijf Libéma bestaat uit 24 ondernemingen, variërend van vakantieparken (4), attractie& dierenparken (9) en locaties voor beurzen& events (11). Libéma, waar Dirk Lips directeur/eigenaar is, telt zo’n 1000 medewerkers. Jaarlijks bezoeken zo’n 5 miljoen mensen een van de parken. In 2017 was dat goed voor een omzet van 103 miljoen euro.  



Wachten op privacy instellingen...





Wachten op privacy instellingen...