VVD wil fusie Brabantse waterschappen: minder lasten voor burgers

20 april 2018 om 11:30
nl
De VVD in Provinciale Staten wil laten onderzoeken of het mogelijk is dat de drie Brabantse waterschappen fuseren. Dat heeft VVD-fractievoorzitter Martijn van Gruijthuijsen gezegd tijdens de behandeling van de Perspectiefnota. Fusie kan leiden tot onder meer belastingverlaging voor de Brabanders.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Sinds 2000 bestaan er regels om de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in heel Europa te garanderen. 

Te weinig slagkracht

Volgens de VVD moeten de Brabantse waterschappen fuseren om aan die regels te kunnen voldoen. Volgens Gruijthuijsen is in Limburg bewezen dat twee afzonderlijke waterschappen te weinig slagkracht hebben. 

Samenvoeging van waterschappen in Overijssel en Drenthe heeft volgens de VVD juist aangetoond dat het daar beter gaat. Dat heeft voor de inwoners zelfs geleid tot een verlaging van de waterschapsbelasting.

Minder kosten

Een fusie van de drie Brabantse waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel, kan volgens de VVD leiden tot minder kosten voor het kantoorpersoneel en ook tot lagere lasten voor de Brabanders. 

Als er één waterschap is worden de lijntjes met het provinciebestuur ook korter en dat is volgens de VVD ook een manier om er voor te zorgen dat de kwaliteit van het Brabantse grond- en oppervlaktewater wordt gegarandeerd.

Gedeputeerde Johan van den Hout zag helemaal niks in een fusie. "Je hebt geen idee wat je overhoop haalt met zo'n fusie. Het zijn drie verschillende grootheden. Waterschap  Aa en Maas heeft dijken, waterschap de Dommel weet bij wijze van spreken niet eens wat dijken zijn en de Brabantse Delta heeft verstand van klei.  Ze werken samen in de Bond van Brabantse Waterschappen en die is onze gesprekspartner. Welk probleem los je dan op met een fusie",  vroeg Van den Hout zich vertwijfeld af.. "Wat je bereikt is een ellenlange  procedure om  verschillende culturen in elkaar te schuiven en mensen die moeten gaan verhuizen omdat hun hoofdkantoor ergens anders komt. Hou op met die fusievoorstellen, je hebt geen idee wat je overhoopt haalt",  aldus Van den Hout.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!