'Burgemeesters Tilburg en Den Bosch declareren vele tienduizenden euro's aan reiskosten'

21 april 2018 om 12:01
nl
Burgemeesters en wethouders in Tilburg en Den Bosch maakten in 2016 zo'n 400.000 euro aan onkosten. Dit blijkt uit onderzoek door het Brabants Dagblad. Het geld ging op aan met name vervoer, maar ook etentjes, cursussen en telefoonkosten. Andere burgemeesters en wethouders in de regio - bij elkaar meer dan honderd - maakten in 2016 nog niet eens twee ton op.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

In Tilburg was alleen al het vervoer van de toenmalige burgemeester Peter Noordanus in 2016 goed voor een bedrag van 175.204 euro, meer dan Noordanus' salaris. Het geld ging onder meer op aan de leaseauto en twee vaste chauffeurs.

Uren wachten
In Den Bosch ging ruim 85 mille op aan de burgemeestersauto, inclusief chauffeurskosten. Uit de rittenadministratie blijkt volgens het BD dat de chauffeur geregeld uren zat te wachten tot de burgemeester - toen nog Ton Rombouts - weer instapte. Een kostbare aangelegenheid.

Ook wethouders in Tilburg en Den Bosch lieten zich graag rondrijden. Zij hadden geen eigen chauffeur, maar gebruikten taxi's. In Tilburg was wethouder Marcelle Hendrickx 'taxikampioen 2016'. Zij maakte in haar eentje ruim dertien mille op, ook aan korte ritjes door de stad.

'Er vindt altijd een afweging plaats'
Woordvoerders van de gemeenten Den Bosch en Tilburg laten de krant weten dat er altijd 'een afweging' plaatsvindt voordat een taxi gebeld wordt. De taxi's zouden de bewindslieden onder meer in staat stellen onderweg gewoon door te werken.

Toch is het verschil met andere gemeenten opvallend. In een stad als Oss, na Tilburg en Den Bosch toch de grootste in het onderzoek, declareerden wethouders in heel 2016 niets.

Lijst Smolders
Lijst Smolders Tilburg (LST) heeft zaterdag meteen vragen gesteld over het declaratiegedrag. De fractie wil graag de declaratiecijfers over het jaar 2017 inzien en wil weten of wethouders gaan terugbetalen. "Ze hebben maandenlang campagne gevoerd voor de verkiezingen en bezochten daarvoor allerlei bijeenkomsten. Per taxi?" 

LST stelt voor dat bestuurders zich voortaan per fiets verplaatsen, dat is goedkoper en milieuvriendelijk. Of anders hun eigen auto gebruiken tegen een kilometervergoeding.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.