Video

Frans bouwde de 11 Mariakapelletjes van Rijsbergen na in het klein

23 april 2018 om 17:44
nl
Geen enkel dorp in onze provincie heeft zo veel Mariakapelletje als Rijsbergen. Elf stuks: in elk buurschap één. En al die kapelletjes zijn het afgelopen halfjaar in het klein nagebouwd. Omdat het feest is, want de kerk is precies honderd jaar oud. De maker is, hoe kan het ook anders, een goed katholiek.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Frans Mathijssen is 85. Miniaturen maken is zijn hobby. Zijn trotse kinderen Peter en Lian hebben hem vaak bezig gezien. "In zijn schuurtje, in de hobbyruimte is hij dan heel geconcentreerd bezig. Prullen en nog meer prullen. En als het niet goed is: afbreken en weer opnieuw beginnen."

Geloof en eenvoud
Het resultaat van het geprul is nu te bewonderen in een vleugel van museum De Weeghreyse in hartje Rijsbergen. Alle elf staan ze opgesteld. Pastoor Hans van Geel is er maar wat blij mee. "Heel knap. Tot in de kleinste details zijn de kapellen nagebouwd. En je ziet er helemaal het leven van meneer Mathijssen in terug. Een man van geloof en eenvoud."

Wachten op privacy instellingen...Van Frans zelf hoeft alle aandacht voor zijn persoon niet zo. Het belangrijkste vindt hij het dat het honderdjarig bestaan van de kerk wordt gevierd. Die kerk heeft hij ook nagebouwd, net als de Mariagrot die bij de begraafplaats staat. En die is weer afgeleid van de beroemde grot in Lourdes.

Frans is één van de laatste katholieken van de oude stempel. Die zich het rijke Roomse leven nog levendig kan herinneren. "In de Meimaand gingen we elke avond bidden bij het kapelleke. Na de oorlog, in de jaren vijftig, waren er zo'n vijftig tot zestig mensen bij aanwezig hoor."

Favoriet
Een van de kleinste kapelletjes is zijn favoriet. Die van buurtschap Tiggelaar, bij Mathijssen in de straat, op de hoek van de Tiggeltsestraat met de Pannenhoefsebaan. "Daar ben ik geboren en daar woon ik nog. Al 85 jaar. Als je wat ouder wordt en je geheugen is nog goed, dan denk je veel aan vroeger. En omdat toen kapelletjes heel belangrijk waren, denk je daar vanzelf ook aan."

De elf miniatuurkapelletjes van Frans zijn elke zondag te bewonderen in museum De Weeghreyse in Rijsbergen, tussen twee en vijf uur 's middags.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.