Video

De man achter de lintjesregen: 'Het is bijna geen werk'

26 april 2018 om 07:35
nl
Jan de Wit, kabinetschef van de gemeente Den Bosch, organiseert al jaren de Bossche lintjesregen. Hij doet dat samen met de burgemeester en drie collega’s.
Profielfoto van Anja de Loos
Geschreven door
Anja de Loos

Je mond kunnen houden. Dat is misschien wel de belangrijkste eigenschap die je moet bezitten om in 'team lintjesregen’ te mogen. Alles is geheim: wie de lintjes krijgen, hoeveel lintjes er worden uitgereikt en zelfs hoe de burgemeester dat gaat doen.

Eerste keer met Jack Mikkers

Het is dit jaar de eerste keer dat burgemeester Jack Mikkers de lintjes uitdeelt in Den Bosch en hij zal dat anders doen dan burgemeester Ton Rombouts. Maar hoe hij dat gaat doen, is natuurlijk geheim. Jan de Wit licht wel een klein tipje van de sluier op.

Verspreid over het hele jaar - bij zogeheten bijzondere gelegenheden en op Lintjesdag - worden er in Den Bosch dertig tot veertig lintjes uitgereikt en dat is dit jaar niet anders. Geen van de deelnemers weet ervan. Mensen worden naar het gemeentehuis gelokt onder het mom van een afspraak. Er wordt soms zelfs gezegd dat iemand anders een lintje krijgt. 

Topsmoes
Een variant daarop maakte De Wit vorig jaar zelf mee. Aan het eind van de uitreiking sloot hij de bijeenkomst af door de burgemeester te vragen hoeveel lintjes hij had uitgedeeld, toen Rombouts zei: “Er komt er nog eentje bij”. En die was voor... Jan de Wit.


Ondanks dat de kabinetschef met zijn neus bovenop de organisatie zat, zag hij dat niet aankomen: “Het team van kabinetszaken heeft dat op een geweldige manier weggehouden.”

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.