Video

Diepgeworteld conflict over bomen: buurman laat ze zonder toestemming kappen

26 april 2018 om 14:07
nl
Een slepend conflict over bomen in Tilburg kwam afgelopen donderdag tot een opvallend hoogtepunt. De eigenaar van het huis ernaast liet zestien bomen in de tuin van buurman Rob Crawfurd omkappen. En die blijft verbijsterd achter: "Het is een soort Tilburgse maffia. En de politie doet niets!" Maar Frodo Stijnen van La Cabaña, een van de huurders in het pand, ziet het heel anders: "Het waren drie bomen. Ze waren dood, de takken hingen zo'n 5 meter over ons perceel. Het was gevaarlijk."
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

De burenruzie aan de Academielaan sleept al jaren. Het begon met een medewerker van restaurant La Cabaña die Crawfurd door zijn tuin zag lopen. "Hij liep daar met een grote schaar. Omdat hij last had van bladeren, wilde hij wat takken weghalen. Ik zei: ga je gang. Maar even later zag ik hem aan het werk met een zaag. Dat was niet de bedoeling. Dus ik joeg hem mijn tuin uit."


Crawfurd woont overigens niet zelf op het adres, ook hij verhuurt het. Hij begrijpt niet wat de buren tegen de bomen hebben. "Zij hebben in 2007 het pand gekocht. Mijn tuin is als een bos ingericht. Dat wisten ze toen al. Dan moeten ze niet achteraf gaan klagen."

Overleg
De buurman liet al eerder een boom in Crawfurds tuin omhakken. Zonder overleg? "Met zo iemand kun je niet overleggen. Er is geen gelijkwaardigheid. Ik wilde aangifte doen, maar de politie liet de wijkagent bemiddelen." Zonder succes kennelijk, want de buurman kapte volgens Crawfurd nog een boom om. En nog één.

Griebus
Frodo Stijnen van La Cabaña ziet het heel anders. "We zijn hier al tien jaar mee bezig. De bomen waren dood en hingen over. Er is een rapport van een bomendeskundige die dat bevestigt.

Laatst met de storm is er al een halve boom in onze tuin gevallen. Crawfurd houdt zijn tuin niet bij. Er liggen vuilniszakken in, rotzooi en puin. Het is één grote griebus. Die man is gewoon gek."

'Hoogtepunt' van het conflict kwam afgelopen donderdag, toen er ineens een hoogwerker in Crawfurds tuin stond. En zijn huurders tot hun ontzetting zagen hoe er bomen werden omgekapt. Ze maakten er een filmpje van.

Stijnen: "Crawfurd was gewaarschuwd. Hij heeft een brief gehad van de advocaat, dat dit zou gebeuren. Je bent als burger verplicht je tuin bij te houden, zodat de buren er geen last van hebben. Vind jij het prettig als er 30 tot 40 vuilniszakken in de tuin liggen? En nu speelt hij het slachtoffer.

Als Crawfurd had gereageerd op de brief, hadden we het samen op kunnen lossen. Maar hij wil niet meewerken en nu hangt hij de zielenpiet uit." Crawfurd zegt wel degelijk te hebben gereageerd op de brief, 'zowel per post als per mail'. 

Rekening
Eigenaar Rien van Linschoten bevestigt het verhaal van Stijnen: "We moesten ingrijpen, de situatie was gevaarlijk en Crawfurd krijgt de rekening." Ook Crawfurd voert echter aan dat hij een bomendeskundige heeft ingeschakeld na de ergste storm in 25 jaar, afgelopen januari. Hij heeft een verklaring dat de bomen geen gevaar opleverden voor de buren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.