Primeur in Eindhoven: enorme waterzakken om te voorkomen dat voertuigen richting publiek rijden

27 april 2018 om 17:22
nl
Net buiten het centrum in Eindhoven liggen op deze Koningsdag twee enorme waterzakken in de Pieter Cornelisz Hooftlaan. Het blijkt om ‘stopdammen’ te gaan, die de veiligheid voor de bezoekers moeten vergroten.
Profielfoto van Ronnie Vermonden
Geschreven door
Ronnie Vermonden

Het bedrijf Slam Dam ontwikkelde de waterzakken. Manager Anna van den Hadelkamp vertelt hoe ze werken: “Als iemand er tegenaan rijdt, dan klapt de zak en komt er een enorme hoeveelheid water vrij. Daardoor remt een auto vanzelf af.” In iedere dam zit 5000 liter water.

Anti-terrorisme
De gemeente Eindhoven wilde rond Koningsdag iets doen om de veiligheid te verbeteren, na de aanslagen met vrachtwagens in Europa de voorbije jaren. “Zij wilden iets anders proberen dan de opvallende betonblokkades bijvoorbeeld."

Initiatiefnemer Peter Rekoert verbeterde de stopdam van Slam Dam en samen met evenementenorganisator Eindhoven247 testen ze het nu in de stad.

Rekoert deed nog niet zolang geleden proeven met de zakken. Daar werd een vrachtwagen van 8,5 ton bij gebruikt. Die reed met zestig per uur op een zak in. Het resultaat was naar wens: de vrachtwagen stopte vrijwel direct.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.