Balans van de Brabantse Jupiler League-clubs: goalgetter Lieder, donkerrood RKC, smaakmaker Kamaçi

30 april 2018 om 20:03
nl
De Jupiler League maakt zich op voor het toetje van het seizoen: de play-offs om promotie naar de Eredivisie. De zes Brabantse clubs kunnen er alleen maar jaloers naar kijken: ze zijn allemaal uitgespeeld. Een cijfermatige terugblik op de voorbije maanden.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

JONG PSV

Klassering:
5de (64 punten)
Balans: W19 G7 V12 (doelcijfers 76-54)
Topscorer: Donyell Malen (13 goals)

Het team van trainer Dennis Haar finishte in de reguliere competitie op een vijfde plaats, de hoogste klassering van alle Brabantse clubs. Door de 1-0 nederlaag bij Fortuna Sittard op de laatste speeldag liep Jong PSV de vierde periodetitel mis en ging het seizoen alsnog als een nachtkaars uit.

Het seizoen van de Eindhovenaren begon zwak met slechts twee zeges in de eerste acht speelronden. De sterkste fase kende de ploeg in de periode maart-april, toen het zeven duels op rij ongeslagen bleef. Eén van de blikvangers bij Jong PSV was de talentvolle aanvaller Donyell Malen, die zich met dertien doelpunten tot clubtopscorer kroonde.

FC DEN BOSCH

Klassering:
11de (47 punten)

Balans:
W12 G11 V15 (doelcijfers 59-55)

Topscorer:
Niek Vossebelt (15 goals)

FC Den Bosch had in december 2017 de vijfde plek op de ranglijst in handen na een reeks van elf duels zonder nederlaag, maar besloot de reguliere competitie uiteindelijk met de elfde plaats. Vooral buiten eigen stadion bleek Den Bosch kwetsbaar getuige puntenverlies in zestien van de negentien wedstrijden.

De ploeg van trainer Wil Boessen voetbalde vaak alleraardigst, maar kon daar geen klinkende resultaten aan verbinden. Dat bleek vooral in de slotfase van de competitie, toen de Bossenaren liefst zeven van hun laatste tien wedstrijden verloren.


FC EINDHOVEN

Klassering:
12de (47 punten)
Balans: W14 G5 V19 (doelcijfers 61-83)
Topscorer: Mart Lieder (30 goals)

FC Eindhoven kende een zeer grillig seizoen, zowel binnen als buiten de lijnen. De onervaren David Nascimento nam in januari van dit jaar de taken over van Wilfred van Leeuwen die zelf opstapte na een reeks slechte resultaten. Onder de oud-verdediger was het vaak alles-of-niets, getuige zes zeges en tien nederlagen, met slechts één gelijkspel.

Positieve uitschieter was de productie van aanvaller Mart Lieder, die met dertig goals in 31 duels de topscorerstitel in de Jupiler League voor zich opeiste. De spits uit Purmerend nam daarmee bijna de helft van het totale doelpuntentotaal van zijn ploeg voor zijn rekening. Tegenover die scoringsdrang stond de vaak lekke defensie: FC Eindhoven kreeg van alle clubs de meeste goals te verwerken (83).

FC OSS
Klassering: 15de (46 punten)
Balans: W12 G10 V16 (doelcijfers 53-65)
Topscorer: Fatih Kamaçi (15 goals)

FC Oss maakte in de slotfase van het reguliere seizoen op papier kans op deelname aan de nacompetitie, maar in de praktijk slaagde de ploeg van trainer Klaas Wels er niet in de play-offs daadwerkelijk te bereiken. De zwakke eindfase van het seizoen - met slechts één zege in de laatste elf wedstrijden - was daar het zorgwekkende bewijs van.

Bij FC Oss zorgde topscorer Fatih Kamaçi met zijn vaak prachtige doelpunten geregeld voor de nodige (positieve) opwinding. De aanvallende middenvelder ontpopte zich al snel tot één van de belangrijkste pionnen in het team van Wels.


RKC WAALWIJK
Klassering: 18de (37 punten)
Balans: W8 G13 V17 (doelcijfers 37-61)
Topscorer: Dylan Seys (8 goals)

RKC had zich ten doel gesteld de play-offs te bereiken, maar faalde jammerlijk. In thuiswedstrijden presteerde de ploeg van scheidend trainer Hans de Koning nog aardig, maar vooral buitenshuis was het bedroevend. Slechts één van de negentien competitieduels leverde een overwinning op, tegen zeven gelijke spelen en elf nederlagen.

De Koning had sinds zijn aanstelling als opvolger van de ontslagen Peter van den Berg de moeilijke taak een kwalitatief arme selectie richting de play-offs te loodsen. Het gebrek aan kwaliteit etaleerde zich vooral in de magere doelpuntenproductie, waar Dylan Seys met slechts acht goals de meest scorende speler was. Met 37 goals maakte RKC samen met Jong FC Utrecht de minste goals van alle clubs. Ook negatief: de club zag acht (!) keer een speler van het veld worden gestuurd.

HELMOND SPORT
Klassering: 19de (36 punten)
Balans: W9 G9 V20 (doelcijfers 50-67)
Topscorer: Jordy Thomassen (12 goals)

Met alleen Jong FC Utrecht onder zich eindigde Helmond Sport het laagste van alle Brabantse clubs. De club kende een valse start door geen enkele van zijn eerste acht wedstrijden van het seizoen te winnen. Die klap kwam de ploeg van trainer Roy Hendriksen, die komend seizoen vervangen wordt door Rob Alflen, niet meer te boven.

De Helmonders kenden in maart een kleine opleving met vier zeges en één gelijkspel, maar verviel daarna terug in de belabberde, grillige vorm van daarvoor. De ploeg sloot de reguliere competitie af met zes opeenvolgende nederlagen en één gelijkspel. Dat is ronduit teleurstellend en dus is er voor komend seizoen veel werk aan de winkel voor Alflen.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.