Video

Eén miljoen euro voor Nationaal Monument Kamp Vught

4 mei 2018 om 08:46
nl
Het Nationaal Monument Kamp Vught krijgt één miljoen euro van staatssecretaris Paul Blokhuis. Het geld is bedoeld om de verhalen over de Tweede Wereldoorlog te verzamelen en bewaren. De directeur van Kamp Vught heeft de plannen al klaarliggen.
Profielfoto van Audrey Verhagen
Geschreven door
Audrey Verhagen

Volgens de overheid moet Kamp Vught gaan uitbreiden, omdat er steeds meer bezoekers komen. Paul Blokhuis: “Steeds minder mensen kunnen uit eigen ervaring verhalen vertellen over de verschrikkingen van de oorlog, de keuzes die men moest maken, over dierbaren die men heeft verloren. Hoe goed is het dan dat er plekken zijn waar herinneringen levend blijven en verhalen daarmee niet worden vergeten."

Het geld voor Kamp Vught komt niet uit de lucht vallen, vertelt directeur Jeroen van den Eijnde. "We hebben een begroting gemaakt voor onze vernieuwingsplannen. We willen een nieuwe vaste presentatie, de huidige is al zeventien jaar oud. Ook willen we meer verhalen vastleggen en nieuwe technieken gebruiken."
  
Ook het Kamp Amersfoort krijgt één miljoen euro. De interesse voor de kampen neemt toe. Scholen brengen steeds vaker een bezoek. In 1942 werd begonnen met de bouw van Konzentrationslager Herzogenbusch, zoals Kamp Vught officieel heette. De SS bouwde het kamp, omdat ze anders de toenemende stroom gevangenen niet meer konden verwerken.

Drama
In Kamp Vught gebeurden verschrikkelijke dingen. Het 'bunkerdrama' is een voorbeeld van de wreedheden in het kamp. Toen een aantal vrouwen protesteerde tegen de regels in het kamp, liet kampcommandant Grünewald 74 vrouwen in één kleine cel opsluiten. De vrouwen zaten op elkaar geperst op een oppervlakte van negen m², met nauwelijks ventilatie. Pas na 14 uur werd de deur geopend. Tien vrouwen stierven in de cel.

 

Per jaar bezoeken zo'n 72.000 mensen Kamp Vught, de helft daarvan bestaat uit scholieren. De verwachting is dat dat aantal nog flink zal stijgen. Van den Eijnde: "Dit is de concrete vertaling van wat je op school te horen krijgt. Het verleden is tastbaar, hier in Vught. "Steeds minder mensen kunnen vertellen over hun ervaringen in de oorlog. Die verhalen moeten bewaard blijven, vindt Blokhuis: "Ik ben heel trots op de mensen in deze centra die zich inzetten dat dit alles behouden blijft. Zeker voor nieuwe generaties”. 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.