Speciale Brabantse feestdag niet nodig: ‘Daar hedde carnaval al vur’

4 mei 2018 om 08:40
nl
Een extra dag vrij is natuurlijk altijd welkom, maar een speciale Brabantse feestdag, dat vinden we nu ook weer niet echt nodig. Dat blijkt uit de poll die Omroep Brabant hield op Facebook nadat het genootschap Pacte des Cygnes deze week had gepleit voor een speciale feestdag waarop we onze Brabantse trots eens extra tonen.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De datum opperde het geheimzinnige genootschap ook al: 5 juni. En de feestdag moet de aanzet zijn tot een hoger doel: de hereniging van ons Brabant met het Belgische Brabant. Op onze vraag of 5 juni als Brabants feestdag moet worden ingevoerd, antwoordde 28 procent ‘Ja, goed idee – invoeren!’. 72 procent geeft echter aan zo’n feestdag ‘een beetje overdreven’ te vinden.

"We willen de Brabanders in het Nederlandse en Belgische deel bewuster maken van de provincie, met een kwinkslag. Zo'n dag kan daarbij helpen", zei Peter Bluekens van het genootschap eerder. "We zijn namelijk geen achtergesteld gebied, we hebben alle reden om heel trots te zijn."

‘Daar hedde carnaval al vur’
Maar jullie vinden zo’n dag dus niet echt nodig. In totaal kwamen bijna 1500 stemmen binnen. ‘Daar hedde carnaval al vur’, zegt Stefan Tabor bijvoorbeeld. En anderen sluiten zich bij hem aan. Jack le Doux reageert met ‘Eens per jaar wordt PSV kampioen. Dat is de mooiste Brabantse feestdag. Een dag waarop onze trots zich aan de wereld toont’.

Klaas Sars heeft een heel persoonlijke reden om wel vóór te zijn: ‘Voortaan altijd vrij op 5 juni, mijn trouwdag: dus NU invoeren!’. En Cora Bootsma-Sins reageert met ‘een feestdag is altijd goed, de rest hoeft niet zo, hoor’.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.