Video

Escape room en smartphone-orkest bij nieuwe dodenherdenking voor jongeren

4 mei 2018 om 09:36
nl
Een dodenherdenking met bloemen, toespraken en wat kransen? 'Dat kan moderner', dacht een groep jongeren in Roosendaal. Daarom organiseerden ze vrijdagavond een herdenking met dj's, een smartphone-orkest en een escape room.
Geschreven door

In één van de zalen van Theater De Kring was een legertent nagebouwd. In deze escape room, in de stijl van de Tweede Wereldoorlog, moesten deelnemers op zoek naar een onderduikadres op de kaart van Roosendaal. Als ze te laat waren, ging er 'een bom' af. "De geschiedenis wordt zo heel levendig! De explosies waren net echt", vertelt Naima el Azzouzi, die de missie met succes volbracht.

 

Telefoonorkest
Vlak voor de twee minuten stilte, was er een orkest van mobiele telefoons. Bezoekers gingen naar een speciale website en moesten het volume van hun telefoon hard zetten. Verschillende groepen telefoons lieten samen stemmen horen, die verhalen uit de oorlog vertelde. Een pianist zorgde voor muziek. Tegelijkertijd gebeurde dit ook in andere steden.

Na afloop traden nog wat dj's op. Of dit nu allemaal wel gepast is? Naima: "Ik vind het heel goed opgezet. Ik weet niet of het voor iedereen een betere manier van herdenken is, maar ik vind het heel leuk." Ook Steffi Rosmuller (15) uit Tilburg ziet het liever op de nieuwe manier: "Dit is speciaal en ik denk dat het meer jongeren aantrekt."

Roosendaal is de tweede stad in Nederland waar een speciale jongerenherdenking is op 4 mei. Eerder ging Rotterdam de stad al voor. 

Wachten op privacy instellingen...

 

Weinig gevoel
“We wilden een andere draai geven aan de Nationale Dodenherdenking”, vertelt projectleider Bent van Hassel. En die andere draai komt er met een reden. “We merken dat jongeren precies weten wat er gebeurt tijdens de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Maar ze voelen daar weinig bij. Het is een ver-van-hun-bed-show. Daarom bedachten we een herdenking in nieuwe vorm.”

Alle activiteiten komen uit de koker van de doelgroep zelf. Want herdenken, dat blijft belangrijk, vinden de jongeren. Eise (15): “Ook nu nog vallen er oorlogsslachtoffers”. Kaylee, ook 15, vult aan: “Als je je niet meer herinnert hoe erg het leven was tijdens de Tweede Wereldoorlog, dan kan er makkelijk nog een oorlog uitbreken.” 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.