Video

‘Te triest voor woorden’, burgemeester van Breda heeft geen goed woord over voor zorgfraudeurs

7 mei 2018 om 21:04
nl
Hij staat erom bekend dat hij een felle strijd voert tegen de georganiseerde criminaliteit. Paul Depla, burgemeester van Breda. Hij was dan ook niet blij toen hij hoorde dat criminelen zich nu bezig houden met zorgfraude met het persoonsgebonden budget (pgb).
Profielfoto van Birgit Verhoeven
Geschreven door
Birgit Verhoeven

In Bergen op Zoom en Breda zou een zorgbureau zelfs mensen met een pgb hennepplanten laten knippen. “Ik dacht, dit kan niet waar zijn”, zegt Depla.

Toch is het waar, volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Met een pgb kunnen mensen zelf hun zorg inkopen waar ze willen. Sommige ondernemers spelen daar handig op in door het beheer van het budget uit handen te nemen van de kwetsbare pgb-houders. En dat gaat dus niet altijd goed.

“Je moet dus steeds weer bedenken hoe criminelen hun geld gaan verdienen en hoe kunnen wij als overheid ervoor zorgen dat we die criminele industrie verstoren”, zegt Depla. “Want het is onacceptabel dat ze zelfs de meest kwetsbare mensen gebruiken voor hun criminele verdienmodel.”

Gelukkig is het probleem volgens Depla op tijd gesignaleerd. ”Dankzij mensen aan het loket die zich afvragen of ze te maken hebben met een goede zorgaanbieder, of met een malafide zorgaanbieder. Bovendien is er goed informatie uitgewisseld tussen gemeenten.”

Want criminelen storen zich volgens Depla niet aan gemeentegrenzen. “Dus moeten we als gemeenten goed samenwerken.”

De VNG en ook Depla, pleiten voor een landelijk waarschuwingssysteem. Zodat een crimineel zijn praktijken niet gewoon voort kan zetten in een andere gemeente. “Zo kunnen we de rotte appels eruit halen. Want dit moet stoppen”, besluit Depla. 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.