José overleed door vrachtwagenwiel, trucker hoort taakstraf en rijontzegging tegen zich eisen

14 mei 2018 om 07:37
De auto van Jose Tax na het onleuk
De auto van Jose Tax na het onleuk
Het openbaar ministerie heeft een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging geëist tegen vrachtwagenchauffeur Christian van M. Hij verloor twee jaar geleden de wielen van zijn vrachtwagen. José Tax uit Schijndel kwam daardoor om het leven. De auto van de vrouw van 73 werd geraakt door een vrachtwagenwiel toen ze op de Poeldonkweg in Den Bosch reed. Ze overleed ter plekke.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door
Imke van de Laar

"Op de A2 werd er naar me getoeterd. Toen zag ik er een wiel af vliegen. Ik ben meteen gestopt", zegt vrachtwagenchauffeur Christian van M. maandag in de rechtbank. De trucker staat terecht voor dood door schuld in het verkeer.

"Van de politie en Rijkswaterstaat kreeg ik achteraf te horen wat er was gebeurd. Ik vind het heel erg dat zoiets heeft kunnen gebeuren.” De bestuurder zegt in de rechtszaal dat hij voordat hij begon te rijden, nog om zijn vrachtwagen heen is gelopen maar niks bijzonders heeft gezien. 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

José overleed ter plekke
Op die bewuste dag in mei 2016 reed José Tax op de Poeldonkweg onder een viaduct door. Boven haar verloor de vrachtwagen van Christian twee wielen. Een van de wielen rolde van het viaduct af en kwam met een klap op het dak van de auto van José terecht. 

José kwam met haar auto tegen een betonnen pilaar tot stilstand. Omstanders probeerden haar nog te redden, maar ze overleed ter plekke aan haar verwondingen.

 

Wachten op privacy instellingen...

      

Emotionele familie Tax
Vlak na het ongeluk zei Jan Tax, de man van José, tegen Omroep Brabant dat de bestuurder niets viel aan te rekenen. In de rechtszaal kwam de familie daar maandag op terug. De dochter van José las een emotionele brief voor waarbij ze snoeihard reageerde op de argumenten van de vrachtwagenchauffeur.

Christian van M. is volgens de familie veel te laconiek en te makkelijk omgegaan met het controleren van zijn vrachtwagen. Bovendien gaven zij aan dat ze niet eens een telefoontje of een kaartje van M. hebben gehad. 

Tien andere wielen ook niet goed
De vrachtwagenchauffeur staat dus terecht voor dood door schuld. Verder had hij geen rijbewijs E en dat had hij wel moeten hebben om een truck met aanhangwagen te mogen besturen.

Volgens de officier van justitie is de vrachtwagen van te voren niet goed gecontroleerd door de trucker. Na het ongeluk deed de politie onderzoek bij de vrachtwagen. Daaruit bleek dat bij de andere tien wielen ook sprake was van een levensgevaarlijke situatie. Van de 50 moeren waar die mee vast zaten, bleken er 22 niet goed te zijn bevestigd. 

Taakstraf van 240 uur en rijontzegging
De officier van justitie zegt dat de vrachtwagenchauffeur tekort is geschoten in zijn zorgvuldigheidsverplichting en dat hij onvoorzichtig is geweest. 

De officier eist daarom een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...