Verdachte zaak Nicole van den Hurk wil naar tbs-kliniek, hof beslist vrijdag

15 mei 2018 om 08:56
nl
Het hof in Den Bosch beslist vrijdag of Jos de G., verdachte in de zaak Nicole van den Hurk, de gevangenis uit mag en teruggaat naar de tbs-kliniek. Dat werd dinsdagochtend duidelijk in een zogenoemde regiezitting bij het hof in Den Bosch. De G. uit Helmond wil naar de tbs-kliniek omdat hij onschuldig is, zo zei hij dinsdagochtend. "Ik zit al ruim 4 jaar onschuldig vast. Justitie komt telkens met nieuwe konijnen uit de hoge hoed. Ik ben daar boos over."
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
Wachten op privacy instellingen...

De G. werd in 2014 opgepakt voor de moord en verkrachting van de 15-jarige Nicole van den Hurk uit Eindhoven. Hij werd toen behandeld in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in het Limburgse Oostrum. 

Uiteindelijk werd De G. door de rechtbank veroordeeld tot vijf jaar cel voor alleen de verkrachting van Nicole, voor doodslag was te weinig bewijs. Tegen die straf ging zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie in beroep. Dat beroep dient in augustus. 

In afwachting van die zaak moet het hof nu beslissen over het wel of niet schorsen van de voorlopige hechtenis van De G.. Vrijdag om negen uur volgt de uitspraak.  Zou de straf van vijf jaar definitief zijn geweest, dan zou De G. op 20 mei op vrije voeten komen. 

Daarom moet vóór die datum bepaald worden wat er met het voorarrest gebeurt. Nu zit hij nog altijd in voorarrest in een huis van bewaring.

Wachten op privacy instellingen...

De advocaat van De G. wil dat zijn cliënt aan het eind van de maand vrij komt en naar tbs-kliniek de Rooyse Wissel gaat. Het hof moet de uitspraak van de rechter volgen en niet vooruitlopen op een uitspraak die het hof zal gaan doen, betoogde hij dinsdagochtend. 

Justitie zegt dat de voorlopig invrijheidsstelling na twee derde van de straf niet geldt, omdat de straf door het hoger beroep nog niet onherroepelijk is. Zij wil dat De G. in voorarrest blijft.

Wachten op privacy instellingen...

 

Nicole van den Hurk werd in 1995 op een gewelddadige manier om het leven gebracht. Uit onderzoek bleek dat de Eindhovense voor haar dood is verkracht. Haar lichaam werd zes weken later gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

Lees alles over deze zaak Nicole van den Hurk op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.