Verdachte in zaak doodgeschoten man Aquabest is 'een grote baby', aldus zijn advocaat

15 mei 2018 om 11:47
nl
Toon N. (39), verdachte in de dodelijke schietpartij op het parkeerterrein op Aquabest, blijft voorlopig vastzitten. Dat werd dinsdag besloten in de beveiligde rechtbank van Schiphol. De advocaat van N. stelde dat zijn cliënt in de lucht wilde schieten en slachtoffer Yassini Majiti niet wilde raken. Hij noemt N. 'een grote baby die handelde uit zelfverdediging'.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Bij de schietpartij kwam de 33-jarige Yassine Majiti uit Den Bosch om het leven. De 39-jarige Toon N. wordt verdacht van het lossen van de schoten. Hij komt niet eerder vrij omdat de rechters vrezen voor vluchtgevaar. Bovendien achten ze zijn beroep op noodweer niet heel kansrijk.

'Het was angstaanjagend'
Dinsdag kwamen N. en zijn advocaat voor het eerst in de rechtbank aan het woord over de schietpartij. "De situatie was angstaanjagend", aldus de advocaat van N.. "Er kwam een groep mannen op hem af, ze hadden zojuist zijn vriend in elkaar geslagen. Het schuim stond ze om de mond. Hij heeft geprobeerd de boel te sussen."

Wachten op privacy instellingen...

"Als N. geen pistool bij zich had gehad denk ik dat hij door zes, zeven of acht man doodgeslagen zou zijn", aldus de advocaat. "Hij heeft meerdere malen geprobeerd de boel te sussen die avond. Tegen zijn vrienden heeft hij aangegeven dat ze moesten gaan."

Commotie in rechtbank
De rechtbank is de zaak begonnen met drie andere rechters en een andere griffier. Dat is opvallend: de familieleden van Majiti gaven eerder aan een andere rechter te willen. Volgens hun advocaat kan de rechter niet meer objectief oordelen na een eerdere vechtpartij in de rechtszaal. Familieleden van Majiti werden bij die vechtpartij opgepakt.

De rechtbank heeft een andere reden voor de beslissing om te wisselen van rechters: ze verwacht dat het een langlopende zaak wordt en hoopt dat de nieuwe rechters veelal in dezelfde samenstelling deze zaak kunnen volgen. 

Andere rechtbank
De zaak zou eigenlijk in de rechtbank in Den Bosch plaatsvinden. Omdat de eerdere zaak zo uit de hand liep is besloten voor de beveiligde rechtbank van Schiphol te kiezen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.