Video

Vuilnismannen klemgereden en bedreigd, Best zet BOA's in 'om taalbarrière op te lossen'

15 mei 2018 om 12:05
nl
BOA's worden sinds kort in Best ingezet om vuilnismannen van Baetsen te beveiligen. Enkele weken geleden werden vuilnismannen van Baetsen klemgereden en bedreigd door boze buurtbewoners. Daarbij werd agressief gedrag getoond. En dat gebeurt vaker. Meestal zijn niet-geleegde containers de oorzaak. Volgens raadslid Teuntje Berkhout zit het probleem voornamelijk in de taalbarrière tussen de twee partijen. De gemeente zette daarom BOA's in om dat op te lossen. Maar, BOA's zijn daar niet voor bedoeld, vindt zij.
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door

Het scheiden van afval moet al een tijdje, maar in Best wordt daar pas sinds kort streng op gehandhaafd. Waar voorheen een label aan je kliko werd gehangen met daarop uitleg over het correct scheiden, wordt er nu een rode kaart uitgedeeld op het moment dat je jouw afval niet op de juiste manier weggooit. 

Bedreigingen
"Daar kunnen op straat nogal heftige discussies over ontstaan', zegt Teuntje Berkhout, raadslid in Best. De kliko's worden soms niet geleegd door foutief scheiden, maar er wordt geen uitleg bij gegeven. Mensen worden dan boos omdat ze met hun afval blijven zitten en bedreigen de vuilnismannen. "Die mannen spreken vaak gebrekkig, of zelfs geen Nederlands. Die BOA's worden nu ingezet om die taalbarrière op te lossen, maar daar zijn ze natuurlijk niet voor bedoeld", zegt het raadslid. 

"Het afval scheiden is inmiddels een heel gedoe geworden", zegt een buurtbewoner. De kliko is opnieuw ingedeeld waardoor het vak voor restafval nog maar één derde van de container is. "Daarnaast wisselt de dag waarop de kliko naar buiten moet per week. Je moet dus elke week opnieuw in de app kijken wanneer dat moet, waardoor het vaak vergeten wordt of de kliko's het grootste deel van de week aan de straat blijven staan." 

Nieuw college
"Na dat incident met een voertuig van Baetsen enkele weken geleden is er voor gekozen om BOA's in te zetten om de veilheid te garanderen," zegt waarnemend burgemeester Hans Ubachs. "Het is onacceptabel dat er zo omgegaan wordt met mensen die in opdracht van de gemeente werken." De BOA gaat volgens hem niet alleen mee voor de veiligheid, hij gaat ook uitleg geven aan boze buurtbewoners. 

De gemeenteraadsverkiezingen zorgen er natuurlijk voor dat er binnenkort een nieuw gemeentelijk bestuur komt. Over een week is de formatie van het nieuwe college afgerond. Daarin wordt waarschijnlijk iemand van de VVD wethouder, waar dat nu vanuit D66 is. Een complete beleidsverandering behoort dus tot de mogelijkheden. "Maar laten we daar vooral niet op vooruit lopen," zegt de burgemeester. 

Geen commentaar
De werknemers van de vuilophaaldienst Baetsen mochten geen commentaar geven op de situatie. Toen zij gefilmd werden staakten zij hun werkzaamheden en lieten ze de volle containers staan. Eerder die ochtend zou er volgens een buurtbewoner ook al een akkefietje tussen bewoners en de ophaaldienst zijn geweest. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.