Extra stress voor leerlingen na blunder Bossche school met wiskunde-examens

15 mei 2018 om 12:34
nl
76 vwo-leerlingen van het Vavo in Den Bosch beleefden maandag wel een heel vervelend begin van hun examens. Om half twee zaten ze klaar voor hun examen wiskunde, maar door een blunder van de school konden ze niet meteen beginnen met de opgaven. De school had namelijk het verkeerde examen wiskunde besteld. "Een menselijke maar vervelende fout", zegt Jeanette Noordijk, voorzitter van het College van Bestuur van de school.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De examenkandidaten van de school, onderdeel van het Koning Willem I College in Den Bosch, hadden maandag twee opties: in afzondering wachten op de juiste examens, of het examen in de herkansingsperiode doen. Ongeveer de helft koos voor de eerste optie, de anderen besloten maandag helemaal geen examen meer te maken. 

Degenen die alsnog het examen deden, hebben zo’n anderhalf uur extra in de stress moeten zitten voordat zij zich over de wiskundeopgaven konden buigen. Op het Vavo, school voor Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs, zitten vooral leerlingen die op andere scholen niet geslaagd zijn voor hun eindexamen. Zij proberen via Vavo alsnog hun diploma te halen. 

'Had bezemexamen moeten zijn'
Het examen wiskunde dat de 76 vwo-leerlingen hadden moeten krijgen, was niet het reguliere wiskunde-examen. Maar een examen volgens de oude richtlijnen, een zogenoemd 'bezemexamen'. “Vaak hebben de leerlingen op hun vorige school nog oude methodes gehad. Bezemexamens passen bij die programma’s", legt Noordijk uit.

“Pas bij het uitdelen van de examens bleek het om de reguliere examens te gaan. Zoiets blijkt pas bij het openmaken van de enveloppen. De leerlingen zaten al klaar om het examen te maken. Uiteindelijk gaat het om een menselijke fout en de directeur heeft snel gehandeld", aldus Noordijk. 

Wachten of herkansing
De helft van de leerlingen bleef wachten op het goede examen, dat er na ongeveer anderhalf uur was. In de tussentijd kregen ze wat te eten en te drinken. Waar de examens precies vandaan kwamen, weet Noordijk niet. De andere helft van de leerlingen heeft nu meer tijd om te studeren, zij moeten namelijk de herkansing maken. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.