Brabanders doen steeds minder vaak aangifte van fietsendiefstal [KAARTJE]

16 mei 2018 om 06:00
nl
Steeds minder Brabanders doen aangifte van fietsendiefstal. Vorig jaar werd er iets meer dan tienduizend keer aangifte gedaan van een gestolen fiets, bijna een halvering ten opzichte van vier jaar eerder. In Eindhoven en Oss wordt het vaakst aangifte gedaan per duizend inwoners. Terwijl in Rucphen het minst vaak aangifte wordt gedaan.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Dat blijkt uit politiecijfers die LocalFocus van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) heeft ontvangen. Het is lastig te zeggen of dat ook daadwerkelijk betekent dat er minder fietsen worden gestolen. De AVc betwijfelt dit. De stichting vermoedt dat dat de drempel om aangifte te doen hoger is geworden toen het in juni 2016 verplicht werd met DigiD in te loggen als je online aangifte wilt doen. 

Aangiftes hoog op de agenda
De politie betwijfelt dit en denkt dat het meer een lokale aangelegenheid is. "Gemeenten kunnen het hoog op de agenda hebben staan, waardoor in een bepaalde regio het aantal gestolen fietsen daadwerkelijk afneemt", zegt een politiewoordvoerder. 

Landelijk gezien staat de provincie Brabant op de derde plek. In Delft, Enschede en Utrecht wordt het vaakst aangifte gedaan van fietsendiefstal. 

Wachten op privacy instellingen...

Kijk hier hoe vaak er in jouw gemeente aangifte wordt gedaan van fietsendiefstal, omgerekend naar duizend inwoners.

Wachten op privacy instellingen...

De tendens van de afgelopen vier jaar:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!