Studenten kraakten lege kerk en knapten het gebouw op, maar moeten nu binnen 7 dagen weg

16 mei 2018 om 15:53
nl
Zes maanden geleden kraakte Lennart Vonk (21) het voormalige pastoriegebouw van de Sint-Catharinakerk in Den Bosch met een paar vrienden. Maar de studenten moeten vertrekken. Ze hebben zeven dagen om hun biezen te pakken en nieuwe woonruimte te zoeken.
Geschreven door

Lennart kraakte niet zomaar het pand. “We hadden allemaal hoge woningnood. Zelf was ik al vier of vijf maanden op zoek naar woonruimte in Den Bosch. Dit pand stond al vier tot zeven jaar leeg. De ramen waren dichtgespijkerd.”

'Waarom zo snel?'
Het pand is eigendom van de kerk. Die heeft het verhuurd aan het Theater aan de Parade. De planning was om er een tijdelijk theater van te maken, maar dit is nooit gebeurd. Nu wordt het contract per 1 juli ontbonden en moet het pand teruggegeven worden aan de kerk. “En wij moeten er nu binnen zeven dagen uit. Waarom het zo snel moet, weet ik niet precies”, vertelt Lennart. 

De studenten balen als een stekker, want binnen nu en een week komen ze op straat te staan. “Ten eerste zijn we dan onze woonruimte kwijt en ten tweede gebeurt er dan wéér niets met het pand. Het is een monument, een hartstikke mooi gebouw en echt eeuwig zonde."

Sfeer in de buurt
Officieel mag het niet, een pand kraken. “Maar tot nu toe is het wel allemaal goed gegaan. We hebben het helemaal opgeknapt en zijn daar nog steeds mee bezig. We brengen leven in de brouwerij in de buurt en organiseren vaak buurtbarbecues of bingoavondjes. De buren zijn echt hartstikke tevreden met ons. Als ik ’s ochtends mijn tanden sta te poetsen voor het raam, zeggen voorbijgangers dat we goed bezig zijn. Zij zagen jarenlang die platen voor de ramen zitten en zien nu weer wat sfeer terugkomen.”

Lennart hoopt met de eigenaren van het pand tot een oplossing te kunnen komen. “We willen echt graag met de kerk rond de tafel zitten om te kijken of er een oplossing mogelijk is. We willen er graag blijven wonen tot er daadwerkelijk wat serieus met het pand gaat gebeuren.”

'Best bereid'
De Mariaparochie, die eigenaar is van de gekraakte pastorie, heeft begrip voor het besluit van het Theater aan de Parade om het gebouw terug te geven aan de kerk. Vice-voorzitter Ton Streppel van het parochiebestuur wil ook dat het pand schoon wordt opgeleverd. Maar hij laat weten dat de parochie ‘best bereid’ is om afspraken te maken met de krakers. Per 1 juli gaat leegstandsbeheerder Camelot zich over de pastorie ontfermen.

De PvdA in Den Bosch heeft inmiddels een brief aan het kerkbestuur en aan de theaterdirectie gestuurd. "Drink eens koffie met de krakers", adviseren de raadsleden. Het is een onmogelijke opgave om op de 'volstrekt overspannen Bossche woningmarkt' binnen zeven dagen andere woonruimte te vinden, aldus Pieter Paul Slikker. Daar kunnen kerk en theater niets aan doen. "Maar van dit soort organisaties mag je verwachten dat ze oog hebben voor de inwoners van onze stad die het slachtoffer zijn van torenhoge huizenprijzen en het gebrek aan betaalbare huurwoningen. Een deurwaarder opdracht geven het pand binnen zeven dagen schoon op te leveren is een misstap."

Terug naar troosteloze staat?
De PvdA vreest dat na het vertrek van de krakers de houten platen weer voor het raam terugkeren. "Het prachtige pastoriegebouw zal langzaam weer richting de troosteloze staat van een half jaar geleden gaan. Praat eens met de bewoners over tijdelijke verhuur nu er nog geen bestemming voor het pand gevonden is."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.