Sam Oomen steeds beter op dreef in Giro: 'Heb kunnen doen wat Dumoulin van me vroeg'

21 mei 2018 om 20:43
nl
Aan de vooravond van de derde en laatste week van de Giro d'Italia komt Sam Oomen steeds meer op stoom. De 22-jarige Tilburger van Team Sunweb kon zich de voorbije dagen meer en meer manifesteren als de ideale knecht van Tom Dumoulin, de nummer twee in het algemeen klassement.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De eerste weken ontbrak het Oomen aan een supergevoel. Bovendien had hij nooit het idee dat hij in topvorm stak. Zondagavond was hij voor het eerst echt tevreden over zijn prestatie in de koers.

"Zondag kon ik tegen mezelf zeggen: dat heb je goed gedaan", zegt Oomen. "Ik heb kunnen doen voor Tom wat-ie vroeg, ik was de hele dag scherp geweest, inclusief de eerste uren van het mee springen met ontsnappingen. Ook in de finale zat ik er relatief nog goed bij.''

Schaduw van Dumoulin
Hij volgt kopman Dumoulin al twee weken als was hij zijn schaduw. Geen wonder dat Oomen zich op de rustdag in de Giro in min of meer dezelfde bewoordingen uitliet over de tijdrit op dinsdag van Trento naar Rovereto. "Normaal gesproken houd ik van deze discipline, maar deze tijdrit is er niet een voor Sam Oomen. Ik denk eerder dat Jos van Emden morgen gaat uitpakken op dit parcours."

Binnenste buiten trekken
Voor Van Oomen had de route best wat meer op en af mogen zijn, met hier en daar wat technische passages. Oomen: "Ach, het maakt eigenlijk niet uit. Ik ga me toch ook binnenste buiten trekken en dan zien we wel waar het schip strandt."

Zijn goede gevoel van nu is volgens hem nog geen bevestiging dat het in de derde week ook zo zal gaan. ,,Ik heb wel liever dat het zo gaat dan andersom; dat ik me de eerste dagen van de ronde super zou voelen en dan zondag op weg naar Sappada van geen waarde kunnen zijn."

Leuk samenwerken
Oomen debuteerde vorig seizoen in een grote ronde, toen hij als de rechterhand van Wilco Kelderman fungeerde tijdens de Vuelta. Na de dertiende etappe stapte hij niet meer op vanwege ziekte. Hij vindt dat er weinig verschil is tussen Dumoulin en de Gelderlander. 

"Al zijn ze heel verschillende kerels met wie het leuk samenwerken is. Misschien is Tom van nature wat meer een leider. Tom heeft al een paar keer voor bepaalde vuren gestaan, zoals in de Vuelta van 2015 en de Giro van vorig seizoen, waardoor hij wat meer bagage heeft.''

 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.